Rusija i Mađarska za obezbeđivanje prava manjina u Ukrajini

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Mađarska zalažu se za obezbeđivanje prava nacionalnih manjina u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Obe naše zemlje zainteresovane su da se u Ukrajini obezbede prava nacionalnih manjina, uključujući i obrazovna i jezička. To zahtevaju međunarodne obaveze Ukrajine, kao i Ustav Ukrajine“, rekao je Lavrov na konferenciji za medije nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

Sredinom januara ukrajinska Rada usvojila je Zakon o potpunom zajedničkom srednjem obrazovanju, koji omogućava da se značajno smanji školovanje na jezicima nacionalnih manjina, uključujući i na ruskom. Rusija je pozvala međunarodne institucije za ljudska prava Ujedinjenih nacija, OEBS-a i Saveta Evrope da daju adekvatnu procenu postupcima ukrajinskih vlasti u vezi sa diskriminacijom ruskog jezika.

Napetost u odnosima Ukrajine i Mađarske nastala je u svetlu diskusija o ukrajinskom zakonu o obrazovanju, koji značajno smanjuje mogućnost učenja na jezicima nacionalnih manjina. Zakon je stupio na snagu 28. septembra 2017. godine i uvodiće se u fazama do kraja 2020. godine.

Prošle godine ministar spoljnih poslova Mađarske izjavio je da će Mađarska nastaviti da blokira održavanje ministarskog zasedanja Komisije Ukrajina-NATO, jer nije bilo napretka u rešavanju pitanja koja se tiču Budimpešte. Generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg rekao je da je NATO u bliskom kontaktu sa rukovodstvom Mađarske i Ukrajine radi rešavanja nesuglasica između ovih zemalja po pitanju jezika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala