Rusija: Amerika, po svoj prilici, razmatra nuklearni konflikt kao političku opciju

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD namerama da još više modernizuje nuklearne snage očigledno već razmatraju nuklearni konflikt kao političku opciju, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Vašington ne samo da modernizuje svoje nuklearne snage, nego stremi da ih unapredi, što značajno povećava verovatnoću njihove upotrebe“, rekla je Zaharova na brifingu.

Ona je istakla da posebnu zabrinutost u tom pogledu predstavlja to što SAD povećavaju spektar sredstava male snage u svom nukelarnom arsenalu, uključujući proizvodnju i raspoređivanje takve municije za strateške nosače.

„To očigledno vodi do snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja. Stiče se utisak da u Vašingtonu odlučili da ciljano razmatraju nuklearni sukob kao realnu političku opciju, i zbog toga razvijaju odgovarajući potencijal“, konstatovala je Zaharova.

Nuklearni rat - Sputnik Srbija
Svetski eksperti o verovatnoći nuklearnog sukoba Rusije i SAD

Prema njenim rečima, da bi njihovi postupci bili legitimni, SAD se tradicionalno pozivaju na spoljne pretnje u vidu Rusije i Kine, koje navodno ugrožavaju Ameriku.

Rusija osuđuje povećanje američkih rashoda za nuklearno oružje 

Povećanje američkih rashoda za nukelarno oružje je put koji vodi u ćorsokak, rekla je Zaharova.

Neobuzdano gomilanje vojne moći, posebno izvan određenih pravnih okvira za odvraćanje, je jednostavno put koji vodi u ćorsokak. Mnogo efikasniji način za osiguravanje nacionalne bezbednosti je nastavak politike kontrole naoružanja i uspostavljanje mirne interakcije s drugim državama, na šta ponovo pozivamo SAD“, istakla je Zaharova.

Rusija zabrinuta zbog Sporazuma o otvorenom nebu

Rusija je ozbiljno zabrinuta zbog izjava američkih zvaničnika, koji pokušavaju da iskoriste Sporazum o otvorenom nebu u unutarpolitičkim igrama, kaže Zaharova.

Američki avion Boing OC-135B tokom osmatračkog leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu - Sputnik Srbija
Sporazum o otvorenom nebu — tačka razdora između Amerike i saveznika

„Ozbiljno smo zabrinuti zbog izjava pojedinih visokih funkcionera i američkih poslanika, klji pokušavaju da od Sporazuma o otvorenom nebu naprave monetu za potkusurivanje u unutarpolitičkim igrama. Smatramo da je ovaj sporazum veoma važan mehanizam za osiguravanje evropske bezbednosti i transparentnosti u vojnoj oblasti, pored Bečkog dokumenta o merama za jačanje poverenja i bezbednosti iz 2011. godine“, istakla je Zaharova.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

Novinarima pre brifinga merena temperatura

Svim novinarima, koji prisustvuju brifingu Zaharove, pre ulaska u salu je izmerena temperatura zbog opasnosti od epidemije koronavirusa.

Temperaturu novinara kontrolisali su medicinski radnici u maskama pomoću termografske kamere. Proces merenja nije trajao duže od par sekundi. Kod zgrade Ministartsva spoljnih poslova parkirano je dežurno vozilo hitne pomoći.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala