Sporazum o otvorenom nebu — tačka razdora između Amerike i saveznika

CC0 / Wikipedia / Američki avion "Boing" OC-135B" tokom osmatračkog leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu
Američki avion Boing OC-135B tokom osmatračkog leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke vlasti smatraju da Sporazum o otvorenom nebu predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost zemlje, zbog čega Vašington ozbiljno razmatra mogućnost da izađe iz Sporazuma, prenosi „Difens njuz“, pozivajući se na izvore.

Prema pisanju lista, tokom sastanka u Briselu, koji je održan prošle nedelje, američka delegacija je upoznala saveznike sa tajnim obaveštajnim podacima, prema kojima Rusija navodno „zloupotrebljava Sporazum, ciljajući veoma važnu infrastrukturu SAD“.

Američka delegacija se nakon toga obratila partnerima sa zahtevom da navedu argumente koji pobijaju strahove Vašingtona.

„To je stav SAD — mi smatramo da Sporazum predstavlja opasnost za našu nacionalnu bezbednost. Mi ništa ne dobijamo od njega, kao ni naši saveznici. Mi nameravamo da ga napustimo“, rekao je jedan od predstavnika administracije predsednika SAD Donalda Trampa.

Ruski avion - Sputnik Srbija
Pred Rusijom dve opcije ako SAD izađu iz Sporazuma o otvorenom nebu

Učesnici sastanka nisu uspeli da postignu dogovor. Prema pisanju lista, pojedini predstavnici zemalja-potpisnica Sporazuma o otvorenom nebu saopštili su da Vašington želi da čuje mišljenje partnera, što je, prema njihovom mišljenju, šansa da ubede Vašington da ne napušta Sporazum.

Drugi izvori lista su bili skeptični.

„Čuli smo da su u određenom momentu doneli odluku i potpisali dokument o izlasku iz Sporazuma, ali teško je reći da li je to predstava ili ne“, citira list izjavu evropskog izvora.

Ranije su američki mediji saopštili da je američki predsednik Donald Tramp potpisao dokument o nameri Vašingtona da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu. Direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov ranije je rekao da je Rusija spremna da preduzme recipročne korake na moguće povlačenje Vašingtona iz ovog Sporazuma.

Avion - Sputnik Srbija
Kida li se poslednja nit koja čuva svet od trećeg svetskog rata

Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov je rekao da Sjedinjene Američke Države za sada nisu preduzimale konkretne korake ka povlačenju iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Sporazum je potpisan 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala