Vučić o „Panciru“: Skup, ali izuzetno vredan — imamo jedini u regionu

© Foto : Ministarstvo odbraneRuski sistem „Pancir“
Ruski sistem „Pancir“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je jedina u regionu koja ima raketni sistem „Pancir S2“, odbrambeno oruđe, ali oruđe koje čini Srbiju jačnom, našu vojnu neutralnost suštinskom i istovremeno snaži političku poziciju, ističe predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da nema sumnje da će „Pancir“ istovremeno biti razlog da se povećavaju pritisci na Srbiju.

On je, povodom dolaska dva sistema „Pancir“, od ukupno šest, kazao da se radi o skupom, ali izuzetno vrednom oružju.

Kazao je da je to nekima samo usputna vest, a mnogi kažu „šta će nam te skupe mašine“ i dodao da su mnogo skupe, ali izuzetno vredne. 

Vučić je, u jutarnjem programu TV Prva, kazao da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin savetovao da kupi „Pancir“, koji se pokazao odličan u stvarnom sukobu u Siriji.

Preneo je da mu je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović rekao da je Srbija danas mnogo jača i zahvalio na nabavci „Pancira“.

„Pronašli smo novac da ne ugrozimo visinu javnog druga, ekonomski rast, činjenicu da je Srbija ubedljivo najbolje rastuća ekonomija u regionu“, kazao je on.

Istakao je da je važno što smo pokazali da možemo da brinemo o svojoj bezbednosti i sigurnosti.

Skupe mašine

Podsetio je da je, kada je postao ministar odbrane, Srbija imala samo jedan MIG 29 koji je mogao da leti, i dva MIG 21, koja je bolje ne „dizati“ jer su nazivani „letećim kovčezima“, pošto ne mogu da idu u blisku borbu sa bilo kojim borcem presretačem.

Danas, ukazuje, imamo 14 aviona MIG 29.

Raketni sistem pancir u Batajnici - Sputnik Srbija
Šta sve može "Pancir" koji brani srpsko nebo

„To su skupe mašine. Jedan sa opremom košta oko 80 miliona evra. Bugarska je nedavno platila osam „Fantoma“ za 1,6 milijardi evra“, naveo je Vučić.

Rekao je da je Srbija uspela da u poslednjih 5 do 6 godina drastično podigne borbenu gotovost vojske.

„Ovaj protivvazudšni sistem je izuzetan za gađanje dronova koji postaju suština ratova u savremenom svetu", naveo je Vučić.

„Pancir“ je delotvoran protiv dronova ubica, krstarećih raketa, niskoletećih aviona i helikoptera“, dodao je on.

Hodžis nije neprijatelj Srbije

Hodžis nije neprijatelj Srbije, ali Srbija kao suverena i nezavisna zemlja donosi po pitanju naoružavanja odluke koje su u najboljem interesu naše države, rekao je Vučić.

On je tako reagovao na izjavu američkog generala Frederika Hodžisa koji je povodom nabavke „Pancira“ pitao zbog koga se to Srbija naoružava i od koga hoće da se brani.

Vučić je istakao da veoma poštuje Hodžisa, kao izuzetno inteligentnog i obrazovanog oficira, ali mu je postavio kontra-pitanje: a zbog čega je SAD naoružavala Hrvatsku i obezbedila im „Kajove“ i zbog čega je Hrvatska dobila haubice.

„Zadržavamo pravo za sebe kao suverena i nezavisna zemlja da donosimo odluke koje su u najboljem interesu za nas. Hvala na savetu, uzećemo u obzir njegove primedbe i nastavićemo da radimo najbolje za našu zemlju“, rekao je predsednik za Prvu TV.

Dodao je da neće ni da priča o tome zašto SAD i Turska naoružavaju Prištinu.

Sancije SAD bi bile besmislene

Na pitanje kako vidi raniju izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera da bi Srbija mogla da bude na udaru američkih sankcija zbog nabavke oružja iz Rusije, Vučić je rekao da Srbija nije krila nabavku raketnog sistema Pancir i da su se te kritike odnosile na eventualnu nabavku sistema S400.

„Besmisleno je da nam uvode sankcije zbog Pancira“, konstatovao je Vučić.

On je rekao da ne veruje da će sankcije biti uvedene, a i ako budu neće se, kaže, odnositi na zemlju, možda na ljude.

Ipak, daćemo sve od sebe da se to ne dogodi, dodao je Vučić.

Vučić ističe da bi svakako Srbija bila još jača da nije bilo tih „saveta“.

„Ne postoji čini mi se onaj ko ne bi voleo da vidi Srbiju ili malo je onih koji bi da vide Srbiju snažnom i jakom ili jačom nego što je danas. Sa druge strane, mnogo je onih koji bi da Srbija bude unižena, manja i neuporedivo slabija i to i u regionu i kod drugih“.

Vučić dodaje da ima krivicu i sa naše strane, ali da ima i puno frustracija i kompleksima još od kraja Prvog svetskog rata, jer je Srbija donela slobodu mnogim južnosloveneskim narodima.

„Zato žele da Srbja bude manja i da je predstave kao faktor koji nekog ugrožava“, dodao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala