Hamnej: Iran će transparentno objaviti sve detalje istrage o padu „boinga“

© AP Photo / Office of the Iranian Supreme Leader via AP, FileVrhovni verski vođa Irana ajatolah Ali Hamnei
Vrhovni verski vođa Irana ajatolah Ali Hamnei - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrhovni lider Irana Ali Hamnej naložio je vlastima njegove zemlje da javno objave rezultate istrage pada ukrajinskog aviona, koji je slučajno oboren raketom, prenose iranski državni mediji.

Ajatolah je naveo da će svi razlozi ove tragedije, kao i rezultati istrage, biti objavljeni javnosti pravedno i transparentno.

Iranski mediji navode i da je Hamnej, čim je saznao da je do pada ukrajinskog aviona došlo zbog katastrofalne greške iranskog protivvazduhoplovnog sistema, sazvao hitnu sednicu Višeg saveta za nacionalnu bezbednost.

Prethodno su iranske vlasti priznale da je avion ukrajinske kompanije MAU, koji se nedavno srušio pored Teherana, oboren raketom, kao i da je u pitanju „ljudska greška“.

Ubrzo nakon toga oglasio se predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji je rekao da njegova zemlja insistira na tome da Iran prizna apsolutnu krivicu zbog obaranja aviona, kao i da zvanični Teheran uputi Ukrajini izvinjenje zbog tog incidenta.

Podsetimo, ukrajinski avion „boing 737“ na letu za Kijev srušio se odmah nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu. Svih 176 putnika i članova posade su poginuli.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala