Estonija se i dalje nada da će dobiti dve ruske oblasti

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaPogled na Stari grad u Talinu
Pogled na Stari grad u Talinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vladajuća koalicija u Estoniji nema nameru da nastavi ratifikaciju Sporazuma o državnim granicama sa Rusijom, koji je potpisan 2014. godine, izjavio je predsednik parlamenta Hen Piluas.

„Stav koalicije je da mi nećemo ratifikovati pogranični sporazum“, rekao je Piluas portalu estonske televizije ERR.

Predsednik parlamenta je naglasio da čak i u slučaju da Rusija prva ratifikuje pogranični sporazum, Estonija to neće učiniti.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Estonija provocira
„Ne treba ništa raditi. Nesumnjivo, ne treba da ga ratifikujemo. Ako zaključimo novi sporazum o granicama i odreknemo se tih teritorija (Ivangoroda i Pečorske oblasti, koji su pripali Estoniji Tartuskim mirovnim sporazumom iz 1920. godine), to će imati ogromne pravne posledice“, smatra Piluas.

Po mišljenju predsednika Skupštine, u tom slučaju će biti anuliran Tartuski mirovni sporazum i činjenica da je pravna naslednica republike.

Prema Tartuskom sporazumu, koji su Sovjetska Rusija i Estonija potpisale 1920. godine, deo Lenjingradske i Pskovske oblasti dodeljen je ovoj baltičkoj zemlji. Ove teritorije vraćene su RSFSR 1944. godine.

Moskva Tartuski sporazum smatra istorijskim dokumentom koji nema pravnu snagu. Talin tvrdi da sporazum i dalje važi. Pozivanje na sporazum stavljeno je u preambulu Zakona o ratifikaciji rusko-estonskog dogovora o granici. Moskva je to ocenila kao mogućnost da joj se ubuduće izražavaju teritorijalne pretenzije i povukla svoj potpis sa dogovora o granici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala