Zaharova: Estonija provocira

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Postupci Estonije u vezi sa novinskom agencijom „Sputnjik“ predstavljaju sistematsku provokaciju, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, navodi se na zvaničnom sajtu Ministarstva.

„Postupci Estonije predstavljaju sistematsku provokaciju protiv ruskih medija, podrivanje postojećih međunarodno-pravnih garancija novinarskog posla kako bi se uništio status medija i kako bi se pretvorili u objekat direktnog političkog pritiska“, napisala je Zaharova.

Ona je apelovala na Talin da javno iznese činjenice da rad agencije Sputnjik u Estoniji nije dosledan navedenim ciljevima.

„Ako zvanični Talin ima činjenice koje potvrđuju da rad redakcije Sputnjik nije dosledan, onda neka ih iznese javno, a ako tih činjenica, kao i uvek, nema, onda treba da se izvini za klevetu“, saopštila je Zaharova.

Prema njenim rečima, estonska strana ponovo uskraćuje pravo informativnoj agenciji, koja je akreditovana u Estoniji prema utvrđenim pravilima i koja obavlja svoj posao u skladu sa opšteprihvaćenim novinarskim standardima, da se naziva medijem.

„Smatramo da je odbijanje estonskog rukovodstva da prihvati preporuke predstavnika OEBS-a za slobodu medija Arlema Dezira po pitanju novinske agencije Sputnjik u Estoniji veoma alarmantan signal. Smatramo neprihvatljivim i apsolutno neosnovanim nazivati redakciju Sputnjika ’jedinicom za informativne operacije‘“, navodi se u saopštenju Zaharove.

Zaposleni u Sputnjiku Estonije prošle nedelje su dobili pisma iz policije i pravosudnih organa sa direktnim pretnjama da će protiv njih biti pokrenut krivični postupak ukoliko do 2020. godine ne prekinu da rade za MIA „Rusija sevodnja“.

Navodi se da su poslednjih meseci zaposleni u Sputnjiku Estonije više puta pozivani u policiju na informativne razgovore, tokom kojih im je preporučeno da napuste TU agenciju.

Estonija je jedina baltička država u kojoj postoji redakcija Sputnjika. U njoj je zaposleno 35 ljudi, a njih 33 su državljani Estonije. Oni su sklopili ugovor o radu sa MIA „Rusija sevodnja“. Agencija svakog meseca u budžet zemlje uplaćuje porez u iznosu od skoro 30.000 evra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala