Slučaj progona novinara Sputnjika u Estoniji stigao do UN, OEBS-a i Saveta Evrope

© Sputnik / Roman Mahmutov / Uđi u bazu fotografijaSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvanični predstavnik za medije Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik izjavio je da pokušava da dođe do detalja u vezi sa situacijom i pretnjama novinarima Sputnjika u Estoniji.

„Pokušavam da dođem do nekih detalja, da razjasnim šta se dešava“, rekao je Dižarik na brifingu u sedištu UN u Njujorku.

U pres službi MIA „Rusija sevodnja“ juče je saopšteno da će se agencija obratiti ključnim mećunarodnim organizacijama po ovom pitanju – UN, OEBS-u, Savetu Evrope, Unesku i da će od njih tražiti da daju ocenu tog, kako se navodi, kršenja slobode govora bez presedana i da preduzmu mere kako bi se zaštitili novinari.

Orvelova tvrđava - fotomontaža - Sputnik Srbija
Američke demokrate savetuju građanima: Čitajte Orvela, ali ne i Sputnjik

Šef Saveta za razvoj građanskog društva i ljudska prava pri predsedniku Rusije Valerij Fadejev uputio je pisma predstavniku OEBS za slobodu medija Arlemu Deziru i komesaru Saveta Evrope za ljudska prava Dunji Mijatović, s molbom da se lično angažuju na ovom slučaju.

Glavna urednica MIA „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan obratila se juče predsednici Estonije Kesrti Kaljulajd zbog pretnji novinarima Sputnjik Estonija.

„Poštovana gospođo predsednice Kersti Kaljulajd, ne znam da li ste obavešteni o radu zakonodavnih organa u Vašoj zemlji, koji prete novinarima, odnosno svojim građanima, krivičnim postupcima zbog toga što rade svoj posao. Postavljen im je ultimatum bez presedana — da prekinu da rade za Sputnjik do 1. januara ili da se spreme za zatvor“, napisala je Simonjanova na svom nalogu na Telegramu na estonskom i ruskom jeziku.

Ona je istakla da je teško zamisliti da su u Estoniji spremni da u zatvor pošalju 30 novinara, kršeći sva prava i slobode.

Štand međunarodne informativne agencije i radija Sputnjik na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Estonske vlasti prete krivičnim postupkom zaposlenima Sputnjika

„Nažalost, mene kao glavnog urednika agencije ’Rusija sevodnja‘ život primorava da shvatim ovu pretnju ozbiljno — u Ukrajini je naš kolega Kiril Višinski proveo 400 dana iza rešetaka zbog svoje profesije“, dodala je ona.

Istovremeno je apelovala na predsednicu Estonije da spreči hapšenje novinara.

Ovim povodom oglasio se i predsednik Vladimir Putin, koji je poručio da će vlasti Rusije učiniti sve kako bi podržale rad Sputnjika u Estoniji i u drugim državama gde je on prisutan.

„Mi ćemo raditi sve kako bismo vas podržali, gde god da se nalazite, ali merama koje neće naškoditi našim međudržavnim odnosima“, obećao je predsednik Rusije na velikoj godišnjoj konferenciji za medije.

On je osudio pritisak na novinare Sputnjika u Estoniji, ali je istovremeno rekao da preduzimanje kontramera na državnom nivou nema mnogo efekta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala