Objavljen detaljan plan decentralizacije Ukrajine: Kijev i Donbas bez specijalnog statusa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaMiting za decentralizaciju vlasti u Kijevu (arhivksa fotografija)
Miting za decentralizaciju vlasti u Kijevu (arhivksa fotografija) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski predlaže plan decentralizacije zemlje, koji predviđa uvođenje institucije prefekta, lišavanje Kijeva specijalnog statusa, a ni Donbas, koji mu se toliko nadao, neće ga dobiti. Ovaj predlog će razmotriti Vrhovna rada.

U tekstu nema ni govora o dodeljivanju posebnog statusa Donbasu, na čemu insistiraju samoproglašene Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika.

Prema nacrtu zakona, Ukrajina ostaje unitarna država.

„Teritorijalna struktura Ukrajine zasniva se na principima unitarnosti, jedinstva i integriteta državne teritorije, decentralizaciji vlasti, supsidijarnosti i sveprisutnosti lokalne samouprave, ravnoteže i održivog društveno-ekonomskog razvoja teritorije, s osvrtom na njene istorijske, ekonomske, ekološke, geografske i demografske karakteristike, etničke i kulturne tradicije“, piše u tekstu dokumenta.

Uneće se izmene u sistem administrativno-teritorijalne strukture zemlje, koju će činiti opštine. Opštine će formirati okruge, dok će okruzi činiti regione.

Kijev se lišava specijalnog statusa

Izmeniće se granice okruga, a preimenovaće se, uzimajući u obzir i mišljenje lokalnog stanovništva. Lokalna pitanja opština će rešavati na izborima, lokalnim referendumima i u okviru drugih formi predviđenih zakonom.

Predviđeno je i formiranje izvršnih organa lokalne samouprave.

Demineri Narodne milicije DNR pre početka povlačenja snaga u Donjecku - Sputnik Srbija
Donjecka Republika spremna da predloži Kijevu nove lokacije za povlačenje snaga

„Decentralizacija ne znači slabljenje centralne vlasti u sferama kao što su odbrana, spoljna politika, nacionalna bezbednost, vladavina zakona, poštovanje ljudskih prava i sloboda“, navodi se u obrazloženju.

Što se tiče Kijeva, prema novom zakonu, biće lišen specijalnog statusa. Novi pravni status prestonice Ukrajine biće određen posebnim zakonom.

Prefekt umesto guvernera

Predviđa se uvođenje institucije prefekata za administrativni nadzor. Na predlog kabineta, njih će imenovati predsednik na rok od tri godine.

Među dužnostima prefekta su koordinacija aktivnosti teritorijalnih izvršnih organa i administrativni nadzor poštovanja Ustava i zakona.

Unošenje izmena u Ustav je dugotrajan proces.

Prelazak na novi model administrativno-teritorijalne strukture trebao bi da bude završen pre 1. marta 2021. godine. Prvi lokalni izbori moraju se održati u roku od 90 dana od stupanja zakona na snagu.

Ukoliko se nacrt zakona usvoji, predsednik Ukrajine trebalo bi da imenuje prve prefekte nakon formiranja izvršnih komiteta, ali ne kasnije od 1. marta 2021. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala