Donjecka Republika spremna da predloži Kijevu nove lokacije za povlačenje snaga

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaDemineri Narodne milicije DNR pre početka povlačenja snaga u Donjecku
Demineri Narodne milicije DNR pre početka povlačenja snaga u Donjecku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Donjecka Narodna Republika (DNR) spremna je da predloži Kijevu nove lokacije za povlačenje snaga i sredstava u Donbasu, izjavio je za Sputnjik rukovodilac predstavništva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja Ruslan Jakubov.

„Spremni smo da izvršimo povlačenje snaga i sredstava na svim punktovima koje je dogovorila kontakt-grupa u slučaju da strane dođu do konsenzusa o dopuni okvirnog rešenja, punom reciprocitetu, reciprocitetu i poštovanju sveobuhvatnog prekida vatre sa ukrajinske strane“, objasnio je Jakubov.

On je naglasio da DNR pozdravlja odluke „Normandijske četvorke“ u vezi sa postignutim prekidom vatre u Donbasu i novim lokacijama za povlačenje snaga i sredstava.

Odredi samoproglašene Donjecke Narodne Republike potpuno su se povukli sa deonice na liniji razgraničenja kod naselja Petrovsko početkom novembra.

Samit „četvorke“ u Parizu

Prvi samit lidera država „Normandijske četvorke“ (Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačka) za poslednje tri godine održan je u Parizu 9. decembra. Nakon sastanka strane su usvojile zajedničku izjavu u kojoj su istakle svoju posvećenost Minskim sporazumima.

U dokumentu se navodi da bi do kraja marta 2020. trebalo da se izvrši povlačenje snaga na tri nove tačke kontakt-linije u Donbasu. Osim toga, šefovi država pozvali su da se do kraja godine obezbedi primirje i oslobađanje zarobljenika prema formuli „svi za sve“.

Sledeći sastanak u „normandijskom formatu“ treba da se održi za četiri meseca.

Takozvani „normandijski format“ pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine, kada su, tokom obeležavanje 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Od tada je održan niz telefonskih razgovora i samita, kao i kontakata ministara spoljnih poslova.

Predsednici Ukrajine i Rusije, Vladimir Zelenski i Vladimir Putin, dolaze na samit normandijske četvorke u Jelisejskoj palati u Parizu - Sputnik Srbija
Peskov: Na samitu „Normandijske četvorke“ nije bilo sudbonosnog proboja

Sukob u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala