Zaharova: Amerika u Boliviji ponavlja razrađen scenario ukrajinskog „Majdana"

© AP Photo / Dico SolisSnage bezbednosti tokom sukoba sa demonstrantima, pristalicama bivšeg bolivijskog predsednika Eva Moralesa, u Sakabi u Boliviji
Snage bezbednosti tokom sukoba sa demonstrantima, pristalicama bivšeg bolivijskog predsednika Eva Moralesa, u Sakabi u Boliviji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Politička situacija u Boliviji, nakon odlaska predsednika Eva Moralesa sa vlasti, liči na ukrajinski „Majdan“ iz 2004. godine, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je podsetila da je od predsedničkih izbora u Boliviji prošlo više od mesec dana.

„Međutim, Organizacija Američkih država još nema konačan zaključak o rezultatima revizije izbornog procesa. Dakle, odluka o uklanjanju predsedničkog kandidata je usvojena, a na osnovu čega – još niko ne zna“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Prema podacima latinoameričkog Strateškog centra, izveštaj o izbornom procesu šefa Organizacije Američkih država Luisa Almagroa ne sadrži nijedan dokaz, koji bi potvrdio nepravilnosti tokom predsedničkih izbora u Boliviji.

„Ispostavilo se da je to obični latinoamerički Majdan tipa onoga iz Ukrajine 2004. godine, kada Zapad nije priznao rezultate glasanja u drugom krugu na predsedničkim izborima. Razlika je u tome što 2004. godine Viktor Janukovič (koji je pobedio na izborima) nije napustio Ukrajinu, nego je prihvatio uslove igre u vidu trećeg kruga, koja mu je nametnuta od strane Zapada, a za vreme koga su i nametnuli (njegovog suparnika) Viktora Juščenka“, napisala je Zaharova.

Majdan 2014. godine u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pet godina od događaja koji je promenio svet

Zaharova je takođe primetila da je već u prvim danima na novoj funkciji vršilac dužnosti predsednika Bolivije Žanin Anjes najavila nameru da uspostavi diplomatske odnose sa SAD i pošalje ambasadora u Vašington.

„Sve se to dešava mimo ovlašćenja prelazne vlade i paralelno sa proterivanjem celog diplomatskog osoblja ambasade Venecuele, proglašenjem (venecuelanskog opozicionara) Huana Gvaida za vršioca dužnosti predsednika te države i pozivanjem njegovih diplomata u La Pas, povlačenjem iz Bolivarskog saveza za narode Naše Amerike i početkom postupka povlačenja iz Saveza južnoameričkih nacija“, napisala je Zaharova.  

On je istakla da je Morales prorekao ove događaje kada je još pre 10 godina proglasio ambasadora SAD Filipa Goldberga personom non-grata, i tom prilikom optužio ga za zaveru protiv njegove administracije.

Evo Morales - Sputnik Srbija
Ekskluzivno — Evo Morales: Za moj život nudili su 50 hiljada dolara

Međutim, prema mišljenju Zaharove, to nije spasilo Boliviju od mešanja Vašingtona i realizacije razrađenog scenarija.

Na predsedničkim izborima održanim 20. oktobra Morales je pobedio u prvom krugu, ali njegov glavni rival, Karlos Mesa nije priznao rezultate glasanja.

Oružane snage Bolivije pozvale su Moralesa da napusti tu funkciju kako bi se obezbedila stabilnost u zemlji, nakon čega je on podneo ostavku. Najviše rukovodstvo zemlje takođe je podnelo ostavku, a vlast je preuzela opoziciona potpredsednica Senata Žanin Anjes. Morales je napustio zemlju i otišao u Meksiko, gde je dobio azil.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala