Ujedinjene nacije usvojile ruski predlog rezolucije o kontroli naoružanja

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku
Zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi komitet Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na zasedanju u petak je skoro jednoglasno podržao nacrt rezolucije koji je predložila Rusija u saradnji sa devet zemalja o jačanju sistema sporazuma o naoružanju, razoružanju i neširenju oružja.
Nacrt su podržale 174 zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, nijedna država nije glasala protiv. Pet zemalja — Ukrajina, Gruzija, Sudan, Palau i Kolumbija — bile su uzdržane.

Usvajanje dokumenta izrađenog nakon prestanka dejstva Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa jedan je od prioriteta rada Rusije na 74. zasedanju Generalne skupštine UN. U njemu se predlaže da se „ozbiljno razmotre negativne posledice koje za sobom povlači podrivanje sporazuma i dogovora o kontroli naoružanja, razoružanja i neširenja oružja“.

Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Komitet UN usvojio tri ruska nacrta rezolucije

U rezoluciji se pozdravlja uloga Ujedinjenih nacija za podršku pregovora o ovoj temi. U njoj se, takođe, traži od generalnog sekretara UN „da nastavi da pruža pomoć koja bi mogla da bude neophodna radi zaštite integriteta sporazuma o kontroli naoružanja, razoružanja i neširenja, kao i za jačanje sistema takvih sporazuma“.

Tekst rezolucije koji je odobrio komitet, u decembru će biti razmotren na plenarnom zasedanju Generalne skupštine UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala