Komitet UN usvojio tri ruska nacrta rezolucije

© Sputnik / Roman Mahmutov / Uđi u bazu fotografijaSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi komitet Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koji se bavi pitanjima razoružanja i međunarodne bezbednosti, podržao je tri ruska nacrta rezolucija, izjavio je za Sputnjik zamenik stalnog predstavnika Rusije u kancelariji UN u Ženevi Andrej Belousov.
„Usvojili smo tri naša dokumenta. Prvi o nerazmeštanju oružja u svemiru. Drugi dokument daje dalje praktične mere za sprečavanje trke naoružanja u svemiru. Treći dokument je o merama transparentnosti i izgradnji poverenja u svemiru“, objasnio je diplomata.

On je precizirao da će, nakon odobrenja u Komitetu, nacrte rezolucija razmotriti Generalna skupština UN, koja treba da ih konačno odobri. Kako se očekuje, to će se dogoditi početkom decembra.

U nacrtu rezolucije o nerazmeštanju oružja u svemiru pozivaju se sve države, a posebno one sa kosmičkim potencijalom, da razmotre da „iskažu... svoju posvećenost političkoj odgovornosti da ne postavljaju oružje u svemir prve“.

Autori potvrđuju da je sprečavanje trke u naoružanju u svemiru hitan zadatak.

Lansiranje satelita - Sputnik Srbija
Amerika već raspoređuje oružje u svemiru

Nacrt rezolucije o merama za obezbeđivanje transparentnosti i izgradnje poverenja u svemirskim aktivnostima preporučuje se zemljama-članicama UN da „nastave da razmatraju i ostvaruju na dobrovoljnoj osnovi... mere transparentnosti i izgradnje poverenja ... u najvećem mogućem i praktično izvodljivom stepenu“.

Autori rezolucije pozivaju države da na raznim forumima predstavljaju informacije o tome koje konkretne mere transparentnosti i izgradnje poverenja u svemiru preduzimaju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala