Parlament Holandije traži istragu o ulozi Kijeva u padu aviona MH17

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPredstavljanje izveštaja o padu aviona "Malezija erlajnsa" "Boing 777" na letu MH17
Predstavljanje izveštaja o padu aviona Malezija erlajnsa Boing 777 na letu MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parlament Holandije podržao je zahtev Vlade te zemlje da se istraži uloga Ukrajine u padu aviona na letu MH17 iznad Donbasa 2014. godine, napisao je na svom nalogu na Tviteru poslanik Hrišćansko-demokratske partije Holandije Kris Van Dam.

Inicijativa za pokretanje tog zahteva objavljena je 2. oktobra.

Prema rečima Van Dama, odluka je doneta jednoglasno. Poslanici su zahtevali da se razjasni zašto ukrajinske vlasti nisu zatvorile vazdušni prostor iznad te oblasti.

​Ministar spoljnih poslova Holandije Stef Blok ranije je izjavio da ne vidi osnov za pokretanje postupka o mogućoj krivici Ukrajine, ali nije izrazio prigovor na predlog poslanika. Prema njegovim rečima, mogu se pojaviti poteškoće, jer za istragu neće biti potrebna samo „saradnja Ukrajine, već i Rusije“.

Tragedija na nebu iznad Donbasa

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Olupina malezijskog „boinga 777“ sa leta MH17 - Sputnik Srbija
Premijer Malezije sumnja u neutralnost istrage o MH17

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su pak izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Radi istrage o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine. Međunarodna istražna grupa predstavila je preliminarne rezultate istrage o padu aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine. Ona tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren raketnim sistemom „Buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „Buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Rusija je sprovela sopstvenu istragu u kojoj je zaključila da je MH17 oboren starijom verzijom rakete „buk“ proizvedene 1986. godine koju je imala Ukrajina, a Rusija je postupno ispraznila svoje zalihe te rakete u okviru programa vojne modernizacije početkom 21. veka. Ruska istraga je obuhvatila opsežne studije forenzičkih dokaza, dosad neviđenu deklasifikaciju prethodno tajnih podataka o naprednom vojnom hardveru i složeni eksperiment odbrambenog koncerna „Almaz-Antej“, proizvođača „Buka“, kako bi utvrdila ko je oborio avion.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala