Vučić pred UN: Rešenje za KiM — nijedna strana neće dobiti sve, ali će dobiti dovoljno

© AP Photo / Richard DrewPredsednik Srbije Aleksandar Vučić za govornicom u UN
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za govornicom u UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rešenje za pitanje Kosova i Metohije mora da bude takvo da nijedna strana ne dobije sve, ali da dobije dovoljno, poručio je danas u Njujorku, u obraćanju Generalnoj skupštini UN, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da to rešenje niko ne želi više od Srbije zarad stabilnosti.

Zato, poručio je, očekujemo da sve velike sile shvate i podrže naše argumente i da ne podržavaju argumente i pokrete koji idu u suprotnom pravcu, kao što je to bio slučaj od 1999. do 2008. godine.

Vučić je istakao da se Srbija suočava sa problemima vezanim za teritorijalni integritet.

„Imamo otvoreno pitanje Kosova i Metohije. Nerešeno pitanje KiM najviše opterećuje ekonomski rast ne samo u Srbiji, nego i u regionu. I zato ću pričati o naporima da razrešimo to uprkos svim problemima“, rekao je Vučić i dodao:

„Kao što je govorio Jovan Dučić da su ’neprijatelji samo naši prijatelji koji se razlikuju po tome što nas ne shvataju i što postoji određeni nesporazumi‘. Ovo je viševekovni problem koji se ne može samo razumeti kroz predrasude, ali mi smo hrabro i realistično, uz veru, počeli da se borimo za trajno rešenje. Niko ga ne želi više od Srbije, jer će omogućiti našoj zemlji i celoj regiji stabilnost, saradnju, ekonomski prosperitet i napredak na našem putu ka EU“, rekao je Vučić.

Citirao je nekadašnjeg američkog predsednika Džona Kenedija da ne možemo da razgovaramo sa ljudima koji kažu „što je moje — moje je, a što je tvoje — oko toga može da se pregovara“ i poručio da rešenje mora da se postigne tako da nijedna strana neće dobiti sve, ali će dobiti dovoljno.

Srbija ne priznaje jednostrano porglašenu nezavisnost tzv. Kosova, kao što određeni broj zemalja to čini, jer je prema pravno obavezujućoj Rezoluciji SB UN 12 44 Kosovo — autonomna pokrajina Srbije, rekao je on.

Podsetio je na dijalog pod pokroviteljstvom EU i na to je potpisan Briselski sporazum, ali da preuzete obaveze ispunjava samo Srbija.

„Nastavljamo dijalog uprkos velikim tenzijama, problemima i određenim unilateralnim potezima Prištine, kao što su takse na našu robu. Pošto su uveli takse 21. novembra 2018, izgubili smo 350 miliona evra do 21. avgusta ove godine. Te takse još ograničavaju dostojan život Srba na KiM. Sve ovo vreme Srbija je umereno i odgovorno odgovarala i nije sprovodila kontramere i pokušavala je da smiri situaciju“, rekao je Vučić.

Ne samo da su interesi Prištine i Beograda umešani u pitanje Kosova i Metohije, već i svih ostalih međunarodnih igrača i dok se bude nastavljalo tako, Kosovo će biti izvor neprestanih političkih manipulacija i nestabilnosti, istakao je on.

Iz tog razloga, naglašava, neophodno je prisustvo UN kroz Unmik kao garancija za bezbednost Srba koji tamo žive.

„Uprkos svemu, verujem da je sporazum između Srba i Albanaca od ogromnog značaja za stabilnost regiona. I dalje se borimo za rešenje pitanja Kosova i Metohije, da to nije slučaj, ne bismo gradili put do Niša do Prištine. Srbija se uvek nalazila na raskrsnici puteva“, rekao je on.

Predsednik je podsetio da je i pre godinu dana, na istom mestu, rečeno da je situacija u svetu daleko teža nego prethodnih godina, ali da je njegov utisak da 2019. nije ništa lakša.

Aleksandar Vučić i Sergej Lavrov u Njujorku - Sputnik Srbija
Vučić u Njujorku: Lavrov mi je preneo Putinovu poruku — Rusija će biti uz Srbiju

„Primetili ste da se svi mi, kao deca, okupljamo ovde kada treba da čujemo šta veliki moćnici misle o nama. I pomalo smo uplašeni, a radujemo se kada se završi, a ne pojavimo se u njihovim govorima. Nažalost, sa podsmehom gledamo na one koji su spomenuti, jer mi nismo na njihovom mestu i na taj način smo preživeli još jednu godinu“, rekao je Vučić.

Kako je podvukao, ne govori samo o jednoj velikoj sili, već o svim velikim silama.

Vučić je istakao da dolazi iz male zemlje, ali najveće na Zapadnom Balkanu, koja je najviše propatila kroz Prvi svetski rat, iz naroda koji je doživo najveće patnje u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata, zbog čega ti ljudi najviše žele da imaju mir i stabilnost i mogućnost da nadpreduju u 21. veku.

Danas, kako je rekao, ne samo da podvlači poštovanje za pravo, nezavisnost i suverenitet malih zemalja, već i to da uvek budemo sposobni da održimo kvalitet i pravo na slobodno odlučivanje, tako što bismo svi delovali zajedno.

„Iz tog razloga govorim o Srbiji i regionu, jer jedno ne ide bez drugog", naglasio je Vučić.

„Srbija nije ostrvo, već deo Balkana. Balkan će biti jači ako je i Srbija snažnija“, naglasio je predsednik Vučić.

Zato se, ističe, uvek jednako zalaže za region, kao i za Srbiju.

„Zato ćemo uvek zagovarati politiku mira i pregovora, jer je to jedini način da stvorimo neophodnu stabilnost bez koje nema ekonomskog rasta i progresa“, rekao je Vučić.

Merkelova insistira na razgovoru o Kosovu i Metohiji dok se ne dođe do rešenja

On je istakao da je Srbija danas na putu ka EU, da je njena posvećenost tom cilju jača nego ikada.

Predsednik je kazao da Srbija poštuje integritet svih zemlja, dodajući da nikada nije tražila, niti će tražiti nešto što nije njeno, ali da očekuje da dobije istinito poštovanje.

„Mi sebi ne dajemo pravo da delimo svet na dobro ili loše, ili da ocenjujemo šta je dobro ili loše, ali se ponosimo našom ljubavi prema slobodi za koju smo se kroz vekove borili“, rekao je Vučić.

Srbija zagovara, kaže Vučić, da sva pitanja u svetu treba da se rešavaju na miran način kroz dijalog, u skladu sa međunarodnim pravom i primenjivim rezolucijama UN.

„Želimo da cenimo stara prijateljstva i stvaramo nova, zato ponosno govorimo ovde u najbitnijoj sali u svetu i kažemo da želimo da poboljšamo saradnju sa svim afričkim, azijskim, latinoameričkim zemljama. Tako vidimo budućnost Srbije i sveta“, naveo je Vučić.

Poručio je i da prijateljstvo nije nešto što je večno, već da se mora uzgajati i čuvati i naglasio prisutnima u UN da se uvek mogu osloniti na Srbiju.

„Mi na putu za EU imamo partnerski odnos sa zapadnim zemljama, kao što je sve intenzivnija saradnja sa SAD, ali takođe se ponosimo našom saradnjom sa Kinom, Rusijom, sa azijskim, afričkim i latinoameričkim zemljama, koje su u fokusu naše spoljne politike“, rekao je Vučić.

On je izlaganje na 74. zasedanju Generalne skupštine UN završio rečima nekadašnjeg američkog predsednika Abrahama Linkolna:

„Ako postoji nešto što čovek može da učini dobro, neka to učini, dajte mu šansu“, ali i uz poruku „Balkan balkanskim narodima“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala