Vučić u Njujorku: Lavrov mi je preneo Putinovu poruku — Rusija će biti uz Srbiju

© PREDSEDNISTVO SRBIJEAleksandar Vučić i Sergej Lavrov u Njujorku
Aleksandar Vučić i Sergej Lavrov u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom imao dobar razgovor i da je ruski ministar pokazao posebno poštovanje prema Srbiji, na čemu mu je zahvalan, prenosi Tanjug.

„Na sastanku je istaknuta podrška Srbiji za poštovanje međunarodnog prava i povodom pitanja KiM, za očuvanje integriteta naše zemlje i podrška srpskom stavu. Rusija će biti uz Srbiju, i to su reči predsednika Vladimira Putina koje nam je preneo Lavrov“, rekao je Vučić posle susreta koji je održan na marginama Generalne skupštine UN.

On je novinarima rekao da se očekuje dolazak premijera Dmitrija Medvedeva 19. oktobra u Beograd.

„Da obeležimo oslobađanje našeg glavnog grada koje smo izveli zajedno sa Crvenom armijom. Nekoliko dana kasnije, 25. oktobra predsednica Vlade Ana Brnabić potpisaće trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom u Moskvi. To je važno za našu zemlju i privredu i poljoprivredu, ali i kao dodatni impuls za određene proizvode koje dosad nismo mogli da izvozimo“, rekao je Vučić.

On je istakao da to ojačava poverenje između dve zemlje.

Rekao je da je sa ruskim ministrom razgovarao i o situaciji u BiH.

„Rekao sam da je za Srbiju važno da se poštuje Dejtonski sporazum. Lavrov je takođe rekao da je Dejtonski sporazum međunarodnopravni ugovor i da ne sme biti njegovog kršenja, kao i da bi, ko god ulazio u njegovo kršenje, morao da računa na negativne posledice“, rekao je Vučić.

© PREDSEDNISTVO SRBIJESastanak srpske i ruske delegacije u UN
Vučić u Njujorku: Lavrov mi je preneo Putinovu poruku — Rusija će biti uz Srbiju - Sputnik Srbija
Sastanak srpske i ruske delegacije u UN

On je kazao da je s Lavrovom imao dobre, iskrene i prijateljske razgovore, i da je dobro za Srbiju da u Rusiji ima prijatelja i saveznika u svim važnim pitanjima za zemlju.

Kazao je da je razgovarao i o tome kada bi mogao da bude sledeći susret na predsedničkom nivou i najavio da će o tome obavestiti javnost čim se usaglase.

Lavrov: Usklađujemo satove

Ruski mediji prenose da Lavrov očekuje da sa Vučićem „sinhronizuje satove“ kada je reč o bilateralnim pitanjima i regionu.

„Veoma se radujem što imamo priliku da još jednom ’uskladimo satove‘ kada je reč o događajima koji su povezani s našim bilateralnim odnosima, situacijom u regionu i pitanjima koja su od interesa pre svega za Srbiju, ali i za nas. U prvom redu, osiguravanja stabilnosti“, rekao je Lavrov na početku susreta.

Naveo je da je pre toga imao i sastanak s predsednikom Svetskog jevrejskog društva Loderom.

„Mnogo toga smo naučili iz tog razgovora. Pokazali smo poštovanje koji srpski narod ima prema jevrejskom narodu i obrnuto. Rekao sam da ću 23. januara biti u Izraelu u Jad Vašemu na velikoj komemoraciji. Jedan od šest logora koji su tamo jasno obeleženi je i Jasenovac, i to dodatno pokazuje poštovanje prema jevrejskim ali i srpskim žrtvama“, kazao je on.

„Istovremeno smo razgovarali — pošto su oni u celom svetu veoma snažni i moćni, naročito u SAD, kako i na koji način bi mogli da nam pomognu u daljem pozicioniranju naše zemlje i naroda u SAD“, dodao je Vučić.

„Izvukli smo važne pouke i naučili mnogo toga kako bismo mogli bolje i uspešnije da činimo u budućnosti“, zaključio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala