Merkelova insistira na razgovoru o Kosovu i Metohiji dok se ne dođe do rešenja

Pratite nas
Nemačka i kancelarka Angela Merkel će uložiti svu svoju energiju, trud i snagu da se očuvaju mir i stabilnost u Evropi i zato će tražiti da se razgovara sve dok se ne pronađe rešenje za pitanje KiM, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa Merkelovom u Njujorku.

„Razgovarati i razgovarati, sve dok se ne nađe neko rešenje“, poruka je kancelarke Angele Merkel, preneo je Vučić novinarima.

Nemačka želi stabilnost na dugi rok, rekao je Vučić i naglasio:

„Razgovor sa Merkelovom bio je ne samo korektan, već i dobar i konkretan o tome kakav je ’hodogram‘ i kako sve treba da izgleda od decembra kada se formira nova vlada u Prištini.“

Nema nikakve sumnje da Evropa želi rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da Nemačka kao vodeća evropska sila to želi i da će na tome insistirati, konstatovao je predsednik Vučić.

Istakao je da je zadovoljan razgovorom sa Merkelovom, jednom od najuticajnijih evropskih i svetskih političara danas u Evropi:

„Mogao sam da vidim njenu opredeljenost da se rešavaju stvari na Balkanu na miran način“, rekao je Vučić.

Merkelova je, kaže, kao i bezbroj puta do sada ponovila stav da Kosovo treba da ukine takse, što i ceo svet čeka.

„I kada to krene, mislim da je plan i ideja Merkelove i francuskog predsednka Markona, što sam i danas mogao da čujem, da se nastave razgovori brzo i da se napravi jedan regionalni skup, kakav smo imali kada ga je Haradinaj minirao, kako bi se krenulo u intenzivne razgovore i dijalog između Srba i Albanaca i kako bismo pokušali da pronađemo kompromisno rešenje“, rekao je Vučić.

Taj sastanak je održan na inicijativu nemačke kancelarke, koja je, kaže Vučić, veliki lider, što pokazuje upravo i pažnjom koju posvećuje i malim zemljama i njihovim liderima.

Ukazao je da Merkelova uvek ima dovoljno energije i da je, iako ima bezbroj drugih obaveza, našla vremena da sa svojim timom razgovara o Kosovu i Metohiji.

„To govori da je Evropa njena ideja i projekat, da želi mir i stabilnost u Evropi, da Nemačka hoće stabilnost i to na dugi rok. Nemačka će uložiti svu svoju snagu, trud i energiju da sačuva mir i stabilnost u Evropi. I zato će tražiti od nas da razgovaramo i razgovaramo dok ne pronađemo rešenje. U to sam siguran i to je za njih najvažnije“, rekao je Vučić.

Kaže da je zamolio Merkelovu da dođe u Srbiju i da mu je rekla da će posetiti našu zemlju tokom 2020, do kraja svog mandata, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala