Palmer iz Podgorice optužuje Rusiju

© Tanjug / ZORAN STANICMetju Palmer na forumu na Bledu
Metju Palmer na forumu na Bledu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer poručio je da je jedna od glavnih poruka koju želi da pošalje u okviru svoje posjete Podgorici da su SAD posvećene i fokusirane na region Zapadnog Balkana, te da su spremne da budu partner država Zapadnog Balkana na putu ka evropskim i evroatlantskim institucijama.

On je kazao da je mjesec decembar „realan, ali i ambiciozan cilj da Sjeverna Makedonija postane članica NATO-a“.

„Mi se nadamo da će sve biti završeno do decembra. Ukoliko se to ne desi, onda će biti postavljen neki drugi datum, još nekoliko mjeseci. Uvjeren sam, međutim, da će Sjeverna Makedonija uskoro postati 30. članica NATO-a i da ćemo podići njenu zastavu ispred sjedišta Alijanse u Briselu“, kazao je Palmer u intervjuu za RTCG.

Dušan Marković i Metju Palmer - Sputnik Srbija
Palmer u Podgorici: SAD ponovo fokusirane na region Zapadnog Balkana

Američki zvaničnik je saopštio da je veoma upoznat sa uticajem ostalih sila na region, te da SAD imaju pristup regionu koji je temeljno različit od Rusije.

„Rusi su svakako uticajni ovdje na Zapadnom Balkanu. Mi imamo pogled na region koji je suštinski različit u odnosu na Rusiju. Zapadni Balkan vidimo kao člana porodice zapadnih nacija, integrisanih sa evropskim, u evroatlantskim institucijama. Rusi su pokazali da žele region zasnovan na neredima, nepovjerenju i frakcijama.“

„Mislim da smo to najjasnije vidjeli u vašoj zemlji kada su Rusi podržali državni udar 2016. godine, koji je bio nečuven potez da se Crna Gora spriječi da ide dalje na putu ka Zapadu i NATO-u“, dodao je Palmer.

Američki diplomata je istakao kako vjeruje da sporazum između Beograda i Prištine može biti postignut na osnovu uzajamnog priznanja.

„Jedan od naših primarnih ciljeva je da podržimo formiranje vlade na Kosovu koja je posvećena dijalogu koji znači suspendovanje tarifa i vraćanje za pregovarački sto sa Beogradom, kao i dalje pregovore koji bi trebalo da imaju ozbiljnu svrhu i da dovedu do sveobuhvatnih sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.“

Milo Đukanović i Metju Palmer - Sputnik Srbija
Šta je Palmer rekao Milu

„Idealno bi bilo da to bude na osnovu uzajamnog priznanja. Jednom kada se dvije strane vrate za pregovarači sto bićemo tamo kao partneri u potrazi za sporazumom koji je lokalno prihvatljiv, koji će biti trajan i fer, i koji može pomoći Srbiji i Kosovu da krenu dalje ka svojim evropskim putevima“, kazao je Palmer.

Kada je u pitanju BiH, Palmer je istakao da se nada da sporazum o formiranju nove Vlade u BiH može ubrzo biti postignut u Sarajevu.

„Članovi Predsjedništva Bih Komšić i Džeferović jasni su u svojim izjava da žele da Bosna i Hercegovina krenu naprijed dostavljanjem godišnjeg nacionalnog programa NATO-u. Očigledno je da se mora napraviti sporazum o formiranju Vlade. Nadamo se da su lideri BiH i članovi Predsjedništva u poziciji da pregovaraju o kompromisima kako bi pronašli put koji omogućava svima da izađu kao pobjednici“, zaključio je Palmer.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala