Šta je Palmer rekao Milu

© Foto : Predsedništvo Crne GoreMilo Đukanović i Metju Palmer
Milo Đukanović i Metju Palmer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik pomoćnika državnog sekretara i novoimenovani specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer boravi u poseti Podgorici, gde je razgovarao sa predsednikom Milom Đukanovićem, kog je informisao o prioritetima svoje misije.

Među tim prioritetima su podrška otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom o pristupanju EU, obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine i traženje rešenja za funkcionalnost BiH, saopšteno je iz kabineta crnogorskog predsednika.

Palmer je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa Đukanovićem, ističući da nije slučajno to što je Crna Gora prva destinacija koju posećuje na početku mandata, jer je ona lider i primer za druge u regionu.

Dodaje se da je Palmer naglasio da u ovim procesima Crnu Goru vidi kao partnera, posebno imajući u vidu dobre odnose koje ona ima sa zemljama regiona.

Đukanović se saglasio sa izborom prioriteta, uz ocenu da su interesi dveju strana identični, piše u saopštenju. On je dodao da snage u regionu koje vuku ka Evropi treba snažnije podržati kako bi podstakle Zapadni Balkan na dalje integracije.

Navodi se da je crnogorski predsednik izrazio zadovoljstvo zbog susreta i čestitao Palmeru na imenovanju na odgovornu funkciju, što je potvrda intenzivnijeg prisustva SAD u regionu, koje Crna Gora u kontinuitetu zagovara.

Đukanović je naglasio da je važno to što se na toj dužnosti nalazi tako dobar poznavalac balkanskih prilika.

„Možete računati na apsolutno partnerstvo Crne Gore i moje lično partnerstvo kako bismo svi zajedno radili ono što je nabolje za region“, istakao je Đukanović.

On je poručio da obe strane dele polazne ocene o problemima u regionu, a to su nedovoljno pouzdani mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regiona.

Dušan Marković i Metju Palmer - Sputnik Srbija
Palmer u Podgorici: SAD ponovo fokusirane na region Zapadnog Balkana

„Put za prevazilaženja je integracija, a Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije i zato tako snažno zagovaramo politiku proširenja“, kazao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore je podsetio da njegova zemlja svojim primerom pokazuje da upravo takva politika donosi rezultate, a to se ogleda u članstvu Crne Gore u NATO-u i u tome što je Crna Gora najdalje odmakla u procesu pridruživanja EU.

„Pored jasne vizije imamo i rastući kapacitet da usvajamo reforme i savladamo izazove, želeći da afirmišemo regionalnu saradnju kao dobar put ka integraciji. Jako je važno da Evropa prepozna svoju odgovornost i strateški interes da integriše Balkan“, kazao je Đukanović, ističući da svi u regionu zajedno sa partnerima poput SAD treba da ohrabrimo Evropu da što pre krene sa ofanzivnijom politikom prema Zapadnom Balkanu.

On je iskoristio priliku da još jednom zahvali Vašingtonu na podršci Crnoj Gori, posebno u oblasti odbrane i bezbednosti, i dodao da su prioriteti za naredni period snaženje mreže odbrane u oblasti sajber kriminala i hibridnih opasnosti.

Đukanović je podsetio da kroz regionalne inicijative kao što su A5, a posebno u okviru NATO-a, još više jača partnerstvo dve države.

Predsednik Crne Gore je ocenio da su za rešavanje ključnih problema u regionu, kao što su vladavina prava i nedostatak znanja, potrebni iskustvo i podrška Sjedinjenih Američkih Država.

On je iskazao interes za jačanje ekonomskih odnosa i veće privlačenje američkih investicija u Crnu Goru, stoji u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala