Palmer u Podgorici: SAD ponovo fokusirane na region Zapadnog Balkana

© Foto : Vlada Crne Gore/BOJANA CUPICDušan Marković i Metju Palmer
Dušan Marković i Metju Palmer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pomoćnik državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove SAD i novoimenovani specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Stejt departmenta Metju Palmer sastao se u odvojenim susretima u Podgorici sa predsednikom i premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem i Duškom Markovićem.

Palmer je kazao da Sjedinjene Američke Države njegovim naimenovanjem poručuju da su ponovo fokusirane na ovaj region.

Kada je reč o Crnoj Gori, američki izaslanik je ocenio da je Crna Gora lider i najuspešnija multietnička država u regionu, te da nije slučajno to što je Crna Gora prva država koju posjećuje nakon preuzimanja dužnosti specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

​U razgovoru sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, zajednički je ocenjeno da je proces evropske i evroatlantske integracije regiona Zapadnog Balkana u interesu i ovog regiona i Evrope u celini, te da politiku proširenja EU treba posmatrati kao evropsku stratešku politiku.

Podsetimo, krajem avgusta američki državni sekretar Majk Pompeo imenovao je Palmera za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan. Palmeru je ovo prva poseta Crnoj Gori nakon imenovanja za specijalnog izaslanika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala