Obećanje farmerima i pretnja plemenima — fitilj za kataklizmu svetskih razmera?

© AP Photo / Leo CorreaPožar u Amazoniji
Požar u Amazoniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brazil ne uspeva da stane na put požarima koji besne u plućima sveta. Dim iz Amazonije sada se vidi i sa Međunarodne svemirske stanice. Iako nemoćan da se izbori sa vatrenom stihijom, Brazil je odbacio pomoć zemalja G7, a predsednik Žair Bolsonaro, koji požare pripisuje isključivo vrućinama, nazvao je ponudu Evrope da pomogne — kolonijalističkim činom.

Da se G7 dogovorila da pomogne, obznanio je francuski predsednik Emanuel Makron, koji je ranije optužio brazilskog kolegu Bolsonara za izbijanje požara i rekao da on očigledno nema nameru da menja politiku prema klimatskim promenama. U znak odmazde, Bolsonaro se na društvenim mrežama grubo našalio na račun izgleda supruge francuskog predsednika Brižit Makron, uporedivši je sa svojom 37-godišnjom suprugom Mišel.

© Foto : Satellite image ©2019 Maxar Technologies via APPožari u Amazoniji
Obećanje farmerima i pretnja plemenima — fitilj za kataklizmu svetskih razmera? - Sputnik Srbija
Požari u Amazoniji

Apsurdne poruke

Komentarišući odbijanje pomoći Evrope i u najmanju ruku čudne istupe predsednika Brazila, Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije kaže da je Bolsonaro još jednom pokazao da nije dorastao funkciji koju obavlja.

„Njegove izjave da će svaki pokušaj mešanja drugih država u rešavanje tog problema smatrati jednom vrstom kolonijalnog, odnosno neokolonijalnog intervencionizma, smatram potpuno apsurdnom. Ukoliko je nekoj zemlji potrebna humanitarna ili bilo kakava druga vrsta pomoći, ne vidim razlog zašto to ne prihvatiti, posebno zato što bi to bilo u interesu svih Brazilaca. Bez obzira na druge stavove predsednika Makrona, ne vidim razlog zašto bi se bilo ko s njim na taj način obračunavao. To nije ni diplomatski, ni državnički“, ističe Petrović.

Na vlast preko šume

On podseća da je Bolsonaro došao na mesto predsednika upravo zahvaljujući šumama Amazonije, tako što je obećao da će dozvoliti farmerima da seku šume i šire svoje poljoprivredno zemljište. Takođe je imao skandaloznu izjavu da ga uopšte ne zanima šta će biti sa oko 40 plemena koja žive u šumi, a većina nikada nije imala kontakt sa civilizacijom, podseća sagovornik Sputnjika.

© AP Photo / Esteban FelixŽair Bolsonaro
Obećanje farmerima i pretnja plemenima — fitilj za kataklizmu svetskih razmera? - Sputnik Srbija
Žair Bolsonaro

„Sasvim je jasno da je ljudski faktor izazvao požare koji trenutno bukte u Amazoniji. Intenzitet uništavanja šuma od kako je on 1. januara došao na vlast, rapidno se pogoršao u odnosu na prethodne godine. Amazonija nije samo pitanje Brazila, već i celog čovečanstva, s obzirom da proizvodi 16 odsto celokupnog kiseonika u atmosferi“, ističe Petrović.

On podseća da je predsednik Bolsonaro na samom početku krize izjavio da Brazil nema dovoljno sredstava da ugasi požare. Iako je poslao vojsku da interveniše, više od 40 hiljada vojnika, očigledno je da to nije dovoljno, da je Brazilu potrebna pomoć.

Od Trampa samo reči

Upitan da li vidi drugi način da se pomogne Brazilu, odnosno da se spasu pluća sveta, Petrović za Sputnjik kaže:

© AP Photo / Evan VucciŽair Bolsonaro i Donald Tramp
Obećanje farmerima i pretnja plemenima — fitilj za kataklizmu svetskih razmera? - Sputnik Srbija
Žair Bolsonaro i Donald Tramp

„Zanimljivo je da nismo čuli nikakve izjave, recimo, od Donalda Trampa ili bilo koga iz Sjedinjenih Država da li je i kako najkonkretnije potrebno pomoći Amazoniji. Mnogi stručnjaci govore da je požar već napravio toliku katastrofu da će biti teško učiniti neke drastične korake da se šuma obnovi. Sada je najvažnije da se požari lokalizuju. Treba da se pomogne Paragvaju i Boliviji, koje takođe dele Amazoniju. Možda čak i Peruu i Kolumbiji, ukoliko se požari na njih preliju“, ukazuje Petrović.

Lideri G7 su se dogovorili da finansiraju fond sa 20 miliona dolara kako bi se pomoglo zemljama u regionu Amazonije u borbi protiv šumskih požara i pokrenula dugoročna globalna inicijativa za zaštitu prašume.

Sateliti su do sada ove godine zabeležili više od 41.000 požara u regionu Amazonije, od čega je više od polovine izbilo ovog meseca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala