Skandal u nemačkoj vojsci: Prodat laptop sa poverljivim informacijama

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaProgramer za kompjuterom
Programer za kompjuterom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka vojska prodala je korišćeni laptop sa kojeg nisu izbrisane poverljive informacije, objavili su nemački mediji, a prenosi hrvatski portal „Indeks“.

Prema pisanju „Sudojče cajtung“, ispostavilo se da nisu izbrisani podaci u vezi sa operativnim instrukcijama za lansirnu raketnu rampu za Mars, koji su klasifikovani kao „poverljiva informacija — samo za službenu upotrebu“.

Ti podaci su ostali na računaru jer, kako se pretpostavlja, nije prethodno izbrisano sve sa hard diska, a nemačko Ministarstvo odbrane saopštilo je da korisnik koji je kupio taj laptop — „ne može imati nikakav presudan uvid iz uputstva za raketnu rampu“.

Sve je otkriveno kada je jedan bavarski šumar kupio četiri laptopa preko „i-beja“ od organizacije koja prodaje korišćene Vladine kompjutere „Vebeg“, i to iz 2018. godine.

Kamera za nadzor na zgradi u centru Menhetna u Njujorku - Sputnik Srbija
Gde možete postati stručnjak za špijunažu?

Prema pisanju nemačkih medija, jedan od laptopova još uvek je imao instaliran operativni sistem i, ako bi se ime poslednjeg korisnika unelo kao lozinka, on bi se otključao. Šumar je početkom ove godine o svemu obavestio Ministarstvo.

Ministarstvo odbrane potom je potvrdilo ceo slučaj i najavilo da će se „podvrgnuti ozbiljnoj istrazi“ korišćenje njihove rashodovane IT opreme. Takođe, ispostavilo se da se sličan incident dogodio i 2016. godine, kada je još jedan laptop sa neobrisanim podacima sa hard diska bio prodan preko „Vebega“.

Međutim, Ministarstvo je kazalo da se sada već ne može utvrditi da li je i na tom računaru bilo poverljivih podataka.

Bavarski šumar vratio je sporni laptop, dok je ostala tri zadržao.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala