Zaharova: Bez obzira na agresivnu retoriku Kijeva, Rusija pruža ruku

© Sputnik / Evgeniя Novoženina / Uđi u bazu fotografijaUhapšeni ukrajinski mornari tokom sudskog procesa
Uhapšeni ukrajinski mornari tokom sudskog procesa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je napravila korak bez presedana predlažući Kijevu da iskoristi mogućnosti ruskog zakonodavstva za oslobađanje uhapšenih ukrajinskih mornara, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

„Čini mi se da je Rusija u ovoj situaciji učinila korak bez presedana, jer, bez obzira na nivo agresije zvaničnog Kijeva, Rusija još jednom pruža ruku i predlaže da se sa beskonačne agresivne retorike pređe na nekakav konstruktivan dijalog“, rekla je Zaharova.

„Suština je u tome da mornari nisu taoci Moskve, već Kijeva, kako se sada pokazalo“, dodala je ona i napomenula da je ukrajinska strana u principu odbila da raspravlja o tom pitanju.

Zaharova je prethodno na svojoj stranici na Fesjbuku napisala i da Kijevu nisu potrebni sami uhapšeni mornari, već buka koja se podigla oko cele ove situacije.

Ranije je pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine saopštila da je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zatražilo od Kijeva pismene garancije da će Ukrajina nastaviti sa krivičnim gonjenjem ukrajinskih mornara uhapšenih u Crnom moru, u skladu sa ruskim zakonodavstvom. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine smatra da je taj predlog neprihvatljiv i da pogoršava spor između Ukrajine i Rusije u pogledu imuniteta ratnih brodova.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 25. juna uputilo note Međunarodnom tribunalu za pomorsko pravo i Ambasadi Ukrajine. U njima je naglašeno da se sudski proces za 24 ukrajinska mornara nastavlja, ali da je Moskva spremna da izađe u susret „u okviru zakona o krivičnom postupku“.

Kao odgovor na to, ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin zatražio je da Moskva odmah i bezuslovno sprovede odluku Međunarodnog suda i oslobodi sve uhapšene mornare i zadržane brodove.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u svom kabinetu u Kijevu - Sputnik Srbija
Zelenski zatražio od Putina da vrati ukrajinske mornare

Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25 novembra su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, nelegalno prešla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedeno je 24 ukrajinskih vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.  

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je taj incident kao provokaciju koja je povezana sa niskim rejtingom tadašnjeg predsednika Ukrajine Petrom Porošenkom uoči predsedničkih izbora, na kojima je u drugom krugu pobedio Vladimir Zelenski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala