Zelenski zatražio od Putina da vrati ukrajinske mornare

© REUTERS / VALENTYN OGIRENKOPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u svom kabinetu u Kijevu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u svom kabinetu u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir uputio je zahtev predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da vrati ukrajinske mornare uhapšene nakon incidenta u Kerčkom moreuzu prošle godine.

„Želim da se obratim predsedniku Putinu. Svi imamo decu. Vratite decu roditeljima“, rekao je ukrajinski lider na ruskom jeziku.

Ukrajinski predsednik takođe je naveo da se Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nije dogovaralo sa njim u vezi sa notom koju je Rusija uputila o mornarima.

„Saznao sam o našim međunarodnim koracima na internetu“, rekao je on na brifingu u Kijevu. „Govorim o noti koju smo dobili od Rusije o povratku naših mornara i našem odgovoru koji je Ministarstvo spoljnih poslova poslalo. Objašnjavam vam jednostavnim, ne pravnim jezikom, šta se dešava. Ja, predsednik Ukrajine, nisam video naš odgovor na notu Rusije, jer gospodin Klimkin ne smatra da je potrebno da o takvim pitanjima razgovara sa predsednikom Ukrajine“, precizirao je Zelenski.

On je rekao da je spreman na sve kako bi vratio ukrajinske mornare iz Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 25. juna uputilo note Međunarodnom tribunalu za pomorsko pravo i Ambasadi Ukrajine. U njima je naglašeno da se sudski proces za 24 ukrajinska mornara nastavlja, ali da je Moskva spremna da izađe u susret „u okviru zakona o krivičnom postupku“.

Kao odgovor na to, ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin zatražio je da Moskva odmah i bezuslovno sprovede odluku Međunarodnog suda i oslobodi sve uhapšene.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je izjavilo da je odbijanje razgovora o oslobađanju sugrađana paradoks.

Kijevskim vlastima nisu potrebni sami uhapšeni mornari, već samo buka oko te situacije, napisala je na svojoj stranici na Fejsbuku portparolka Ministarstva Marija Zaharova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala