NATO spremio odgovor — šta će Rusija uraditi

© JANEK SKARZYNSKIAmeričke trupe tokom lansiranja protivvazdušnog sistema "Patriot" na vežbama u Poljskoj
Američke trupe tokom lansiranja protivvazdušnog sistema Patriot na vežbama u Poljskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje-članice NATO-a dogovorile su se o paketu političkih i vojnih mera u slučaju raskida Sporazuma o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa; one mogu uključivati vežbe, akcije u obaveštajnoj oblasti, protivraketne odbrane i konvencionalno oružje, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

„Ministri su danas odlučili da će NATO odgovoriti ako se Rusija ne vrati ispunjenju sporazuma. NATO će se pridržavati uravnoteženog i odbrambenog pristupa svemu što radimo. Ministri su danas potvrdili da nemamo nameru da raspoređujemo nove nuklearne kopnene rakete u Evropi. Odgovaraćemo recipročno“, naglasio je Stoltenberg nakon prve radne sednice ministarskog saveta.

Istovremeno, NATO „mora da održava efikasno obuzdavanje“.

„Stoga su ministri NATO-a takođe razmotrili potencijalne mere, kao što su program vojnih vežbi i obaveštavanje“, rekao je generalni sekretar, ne precizirajući o čemu se konkretno radi.

„Mi takođe razmatramo i našu vazdušnu i protivraketnu odbranu i mogućnosti u oblasti konvencionalnog oružja“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, NATO takođe namerava da obezbedi „očuvanje i efikasnost svog nuklearnog obuzdavanja“.

Demonstracija rakete 9M729 za strane vojne atašee u Moskovskoj oblasti - Sputnik Srbija
„Pojava ruske rakete SSC-8 je ozbiljna tema“ — NATO sprema mere u slučaju prekida Sporazuma

Američki predsednik Donald Tramp ranije je saopštio da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa. Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je tim povodom da će sporazum biti raskinut, ako se Rusija, u roku od šest meseci, ne vrati na potpuno i proverljivo poštovanje Sporazuma.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na to izjavio da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD o povlačenju iz Sporazuma i takođe obustaviti učešće u Sporazumu. On je rekao i da Moskva neće dopustiti da bude uvučena u skupu trku u naoružanju. Pri tome je Putin dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata ostaju otvorena“, ali je i naredio da ruski zvaničnici ne iniciraju nikakve pregovore o tom pitanju. Ruski lider je 4. marta potpisao ukaz po kome Rusija prekida ispunjavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

„Rusija bi mogla da se vrati na implementaciju Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, ako Vašington preduzme sličan korak“, rekao je ranije zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala