„Pojava ruske rakete SSC-8 je ozbiljna tema“ — NATO sprema mere u slučaju prekida Sporazuma

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaDemonstracija rakete 9M729 za strane vojne atašee u Moskovskoj oblasti
Demonstracija rakete 9M729 za strane vojne atašee u Moskovskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO namerava da usvoji političke i vojne mere za povećanje svog potencijala obuzdavanja, posebno u slučaju eventualnog prekida Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

„Danas ćemo se dogovoriti o nizu političkih i vojnih mera, kako bismo obezbedili očuvanje efikasnosti našeg potencijala obuzdavanja i odbrane, posebno u slučaju da Rusija ne ispuni svoje međunarodne obaveze“, rekao je Stoltenberg otvarajući radnu sednicu ministarskog saveta.

Ranije je generalni sekretar NATO-a izjavio da ove mere neće biti sprovedene do isteka polugodišnjeg perioda, koji će uslediti 2. avgusta, a to je datum koji su Sjedinjene Američke Države odredile za povlačenje iz Sporazuma. Prema njegovim rečima, deo mera mogao bi se provesti u kratkom roku, a za druge će biti potrebno više vremena.

On je dodao i da NATO ima širok spektar alata za odgovor na neispunjavanje Sporazuma od strane Rusije.

„Pojava ruske rakete SSC-8 je veoma ozbiljna tema. Zato što ove rakete mogu da nose nuklearne bojeve glave, mogu da dođu do evropskih gradova za nekoliko minuta, teško ih je pratiti, pokretne su i snižavaju prag potencijalne upotrebe nuklearnog oružja u oružanom sukobu“, istakao je Stoltenberg pre početka razgovora.

„Još uvek postoji mogućnost da se spasi sporazum, jer je krajnji rok 2. avgust. Ali, verovatnoća da će se Rusija vratiti na ispunjenje sporazuma, naravno, smanjuje se svaki dan“, dodao je Stoltenberg.

On je naveo da, za sada, NATO nije video „nikakve promene u ponašanju Rusije“.

„Ako se ne vrate na realizaciju, moraćemo da odgovorimo. Razmotrićemo potencijalne mere NATO-a na ovim pregovorima. Ali, naravno, nećemo početi da ih sprovodimo do 2. avgusta. Pripremamo se, razmatramo različite mere“, precizirao je generalni sekretar NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg  - Sputnik Srbija
Stoltenberg zapretio Rusiji: Imate pet nedelja

Američki predsednik Donald Tramp ranije je saopštio da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa. Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u vezi sa tom procedurom da će sporazum biti raskinut, ako se Rusija u roku od šest meseci ne vrati na potpuno i proverljivo poštovanje Sporazuma.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na to izjavio da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD o povlačenju iz Sporazuma i da će takođe obustaviti učešće u Sporazumu. On je rekao i da Moskva neće dopustiti da bude uvučena u skupu trku u naoružanju. Pri tome je Putin dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata ostaju otvorena“, ali je i naredio da ruski zvaničnici ne iniciraju nikakve pregovore o tom pitanju. Ruski lider je 4. marta potpisao ukaz po kome Rusija prekida ispunjavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala