Potpuno nova generacija: Kompanija „Almaz Antej“ otkrila specifičnosti raketa S-500

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaProtivraketni sistem Golan 400
Protivraketni sistem Golan 400 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik generalnog direktora za naučni i tehnički razvoj koncerna „Almaz-Antej“ Sergej Druzin rekao je da rakete sistema protivvazdušne odbrane S-500 mogu da rade i van atmosfere.

„S-500 ima širi opseg ciljeva. Sistem se može koristiti i za borbu protiv balističkih ciljeva svih tipova. To je zahtevalo povećanje energetskih potencijala lokacionih sredstava, kao i pravljenje novih raketa koje mogu da rade izvan atmosfere, gde je aerodinamička kontrola nemoguća“, rekao je Druzin.

Protivraketni sistem Iskander M sa krstarećim raketama R-500 - Sputnik Srbija
Hoće li Rusija prihvatiti ambiciozni plan Turske da sa S-500 postane „superdržava“

Pored toga, on je istakao i da su lokatori S-500 izgrađeni na bazi aktivnih faziranih rešetki, u kojima nema predajnika, tako da signal generiše sama antena.

„U njenom sastavu postoje pojačala relativno male snage, koja se faziraju na poseban način. Umesto elektro-vakuumskih uređaja, napona od 30 do 40 kV, koriste se uređaji napona ne više od 27 V. Ovo značajno pojednostavljuje zadatak i pozitivno utiče na pouzdanost, kao i na operativnu bezbednost“, istakao je Druzin.

Kako portal navodi, Druzin je pojasnio da aktivne fazirane rešetke obezbeđuju potpunije karakteristike kada je reč o izrečenoj snazi i širini spektra primenjenih signala.

„Danas je tehnologija proizvodnje aktivne fazirane antenske rešetke (AFAR) u preduzećima koncerna savladana u potpunosti. Lokatori su proizvedeni i testiraju se u okviru ispitivanja novog sistema“, zaključio je Druzin.

Ranije je saopšteno da će se borbene jedinice za S-500 pripremati u Tverskoj vojnoj akademiji vazdušno-kosmičke odbrane „Maršal Žukov“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala