Rusija ima odbranu za američku „krticu“ koja je i Trampu promakla

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaProgramer za kompjuterom
Programer za kompjuterom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki list „Njujork tajms“, pozivajući se na svoje izvore u američkoj vladi, obelodanio je da su specijalne službe SAD pojačale pokušaje ubacivanja štetnog programskog softvera u energetski sistem Rusije. Donald Tramp je demantovao te navode i optužio list za izdaju, nazivajući medije „korumpiranim“, a autore teksta „neprijateljima naroda“.

„Njujork tajms“ je ubrzo upozorio američkog predsednika da je „optuživanje medija za izdaju — opasno“. 

Ruski politikolozi smatraju da je polemika predsednika Amerike i lista „Njujork tajms“ o mogućim sajber-napadima na energetski sistem Rusije deo američke predizborne kampanje i ne isključuju mogućnost da Tramp i nije bio upoznat sa takvim planovima.

„Nije ovde reč o ’izdaji‘, nego se radi o tome da deo američkih medija želi da nanese štetu Trampovom imidžu, posebno pred predstojeće predsedničke izbore koji će se održati iduće godine i pokušava da smanji njegov politički rejting. Kao drugo, informacija o tome da se Amerikanci mešaju u ruske energetske sisteme, imaju za cilj i da pokvari atmosferu uoči mogućeg susreta Putina i Trampa, koji bi trebalo da se dogodi na marginama predstojećeg samita G-20 u Japanu. Naravno, takvi napisi ne stvaraju atmosferu poverenja“, ističe ruski politikolog Konstantin Blohin.

Darknet - Sputnik Srbija
Amerikanci se odali: Spremaju rušilačke sajber-napade protiv drugih država

Rusko ministarstvo energetike je navelo da ruske energetske kompanije same osiguravaju zaštitu svojih informacionih sistema i da nisu dobile informacije o napadima, a da zaštitu državnih informacionih resursa obezbeđuju kompetentni organi. Većina važnih energetskih subjekata je priključena na državni sistem zaštite, a ruska elektromreža je dobro zaštićena.

Ruski eksperti iz oblasti sajber-bezbednosti kažu da rizici od napada na energetske sisteme Rusije od strane SAD postoje, ali da bi oni u slučaju takve situacije bili brzo lokalizovani i eliminisani.

Energetski sistem zemlje ima dovoljno zaliha i neophodne sisteme bezbednosti, pa bi, kako ocenjuju, u najgorem slučaju to dovelo do kratkotrajnih prekida, ali samo na određenim tačkama, tako da Rusija nema razloga za ozbiljnu zabrinutost.

Moskva takođe smatra da međunarodna zajednica treba odlučno da osudi američke planove da ubaci virus u energetski sistem Rusije ako se ove informacije potvrde, jer predstavljaju zločin protiv međunarodnog prava.

Predsednik Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov naglasio je da je „Njujork tajmsu“, odgovarajući na optužbe Trampa o izdaji države, izletelo da je njihov članak o izradi američkog programa za destabilizaciju ruske energetske mreže bio dogovoren sa američkom Vladom. Na takav način, kako je naveo, sukob Trampa i medija prerasta u nešto mnogo ozbiljnije — u potvrdu da se u SAD na nivou države pripremaju rušilački sajber-napadi protiv drugih država. I to su one SAD koje optužuju Rusiju, Kinu, Iran, Kubu, Severnu Koreju (dodajte još sa spiska protivnika SAD i nećete pogrešiti) za sajber-napade.

Sve ovo je zapravo nastavak stare kampanje. Štaviše, to je neka vrsta ponavljanja onih metoda koje je američka štampa već koristila. Još pre oko dve godine „Vašington post“ je objavio članak o navodnom ruskom napadu na američke energetske sisteme, koji je podigao veliku prašinu u javnosti. Sve je to povezivano sa Trampom, koji je u tom trenutku bio optužen za zaveru sa Rusijom. Ubrzo se ispostavilo da je reč o „novinarskoj patki“ i sve je utihnulo. Sada se priča ponavlja, samo u suprotnom smeru, pa ruski eksperti veruju da će se ponovo ispostaviti da je reč o „fejk njuzu“, ali upozoravaju da takvi tekstovi odrađuju svoj posao i stavljaju američkog predsednika u nezgodan položaj.

Kule moskovskog Kremlja - Sputnik Srbija
Kremlj: Sajber rat Rusije i SAD je hipotetički moguć

Pored toga, oni ujedno uspevaju i da dodatno pokvare rusko-američke odnose, jer u takvoj situaciji Tramp ne može da preduzme nikakve korake za poboljšanje odnosa sa Moskvom. Takođe, te informacije koje su se pojavile u vodećim američkim medijima, kako se ocenjuje, mogu imati ozbiljan destabilizirajući efekat, s obzirom na trenutni nezadovoljavajući nivo odnosa između dveju zemalja. Zbog toga se smatra da članak „Njujork tajmsa“ nije ništa drugo nego direktan izazov Rusiji. Međutim, pokušavajući da stvore konfrontaciju uoči novog sastanka predsednika Putina i Trampa, protivnici američkog predsednika su zbog svojih političkih ambicija naštetili svojim specijalnim službama, praktično potvrđujući svoje subverzivne aktivnosti protiv Rusije, zaključuju eksperti. 

Podsetimo, „Njujork tajms“ je naveo da je glavni zadatak američkih specijalnih službi ubacivanje štetnih softvera u ruske energetske sisteme, te da su od 2012. godine SAD pratile rad sistema kontrole energetskih mreža Rusije, ali su sada izabrale agresivniju strategiju.

List piše da je cilj tog novog pristupa da se Rusiji pošalje upozorenje i da se osigura mogućnost da se u bilo kojem momentu izvede sajber-napad „u slučaju početka ozbiljnog sukoba između Vašingtona i Moskve“.

Ubacivanje štetnog programskog softvera u ruske sisteme razmatra se kao mehanizam za obuzdavanje Rusije. Nove mere su postale moguće pošto je Kongres SAD usvojio budžet za 2019. finansijsku godinu.

Dokument podrazumeva izvođenje operacija u sajber-prostoru, koje su usmerene na „softver za zaštitu od napada i štetnih dejstava na internetu protiv SAD“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala