Amerikanci se odali: Spremaju rušilačke sajber-napade protiv drugih država

© Depositphotos.com / GorodenkoffDarknet
Darknet - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako informacije o američkim planovima da se ubaci virus u energetski sistem Rusije budu potvrđene, međunarodna zajednica treba odlučno da ih osudi, izjavio je predsednik Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.

„Kada imate loše namere i odate se, nakon toga sledi kazna, čak i ako zločin još nije izvršen. Američki planovi, ako budu potvrđeni, predstavljaju zločin protiv međunarodnog prava i međunarodna zajednica treba odlučno da ih osudi“, napisao je Kosačov na svom profilu na Fejsbuku.

Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp demantovao saopštenja o povećanim američkim sajber-napadima na Rusiju

Senator je primetio da je u tekstu „Njujork tajmsa“, u kojem je odgovarano na optužbe Trampa o izdaji države, nenamerno objavljeno da je njihov članak o izradi američkog programa za destabilizaciju ruske energetske mreže bio dogovoren sa američkim vlastima.

„Na taj način, sukob Trampa i medija prerasta u nešto mnogo ozbiljnije — u potvrdu da se u SAD, i to na državnom nivou, pripremaju rušilački sajber-napadi protiv drugih država. A to su one SAD koje za sajber-napade optužuju Rusiju, Kinu, Iran, Kubu i Severnu Koreju, a slobodno dodajte još država sa spiska protivnika SAD i nećete pogrešiti“, konstatovao je Kosačov.

Ministarstvo energetike Rusije je u međuvremenu saopštilo da energetske kompanije mogu da osiguraju zaštitu svojih informacionih sistema.

„Većina važnih energetskih subjekata je priključena na državni sistem zaštite. Ruska elektromreža je dobro zaštićena“, saopštili su u Ministarstvu. Oni su dodali da od kompanije nisu dobili podatke o napadima na njih.

Pozivajući se na nepoznate izvore i bivše vladine zvaničnike, „Njujork tajms“ je u subotu objavio da su Sjedinjene Američke Države učestale sa internet napadima na energetski sistem Rusije i da tako pokazuju Trampovu odlučnost da agresivnije upotrebi sajber-alate. Američki predsednik je pisanja medija ocenio kao izdaju države.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala