U Americi postoji sukob oko svega (video)

© AP Photo / Fernando VergaraPristalica venecuelanske opozicije sa zastavom Amerike
Pristalica venecuelanske opozicije sa zastavom Amerike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slučaj „Asanž”, odnosi Moskve i Vašingtona, obeležavanje dve decenije NATO-a na Kosovu i ponašanje Milorada Dodika prema zapadnim zvaničnicima su teme o kojima smo u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ razgovarali sa političkim analitičarom iz Vašingtona Obradom Kesićem.

U Americi postoji sukob oko svega, pa čak i oko Džulijana Asanža, koji je ovih dana ponovo dospeo u žižu svetske javnosti zbog vesti da bi mogao da bude isporučen Sjedinjenim Državama, rekao je Kesić. On je dodao da bi američki predsednik voleo da vidi Asanža u SAD kako bi posvedočio da u Trampovu kampanju nije bila uključena Ruska Federacija, ali da isto tako mora da ostane dosledan svojoj funkciji i da ne bude previše blag prema čoveku koji je razotkrio američke tajne informacije, kaže Kesić. „Tu je na delu kontradikcija, Tramp vidi sebe kao žrtvu tajnih službi i ima simpatije prema Asanžu, ali je sa druge strane već ušao u kampanju za naredne izbore, u kojoj mora da ostane dosledan svojim obećanjima. Pod ovim okolnostima on ima prednost u odnosu na ostale kandidate. Glavni faktor njegove eventualne pobede biće ekonomski indikatori, a statistike pokazuju da su Amerikanci zadovoljni i optimistični“, dodaje naš sagovornik.

Zastave Rusije i SAD - Sputnik Srbija
Građanima Centralne i Istočne Evrope Amerika veća pretnja od Rusije

Tramp je, prema Kesićevim rečima, od prvog dana želeo bolje odnose sa Rusijom i sa Kinom, i smatra da je u pravu kada govori o tome da je prethodni svetski poredak bio štetan za američki interes, pogotovo za radnike iz srednje klase. „Uveren sam da on gleda kako da očuva američki interes i da Rusiju i Kinu vidi kao ravnopravne partnere. Treba istaći da se on ništa ne pita za produžavanje sankcija Rusiji, to je odluka Kongresa, što znači da još nije konsolidovao svoju vlast“.

Izjavu Emanuela Makrona da Evropa u bezbednosnom smislu treba da se okrene saradnji sa Rusijom Kesić vidi kao ponašanje razmaženog deteta koje privlači pažnju svojih roditelja. „On je svestan da će to iritirati politički establišment u Vašingtonu i misli da će na taj način neki ljudi pritisnuti predsednika Trampa da više obrati pažnju na Makrona. To je zapravo taktički potez, a koliko je to iskreno, to ćemo tek da vidimo“, rekao je naš sagovornik.

On dodaje da je najbolji primer izgradnje novog svetskog poretka činjenica da u Prištini na obeležavanju 20 godina od ulaska NATO trupa nije bilo visokih zvanica aktuelne američke administracije. „Nije to poraz Prištine, već poraz globalističke politike koja je označavala američku spoljnu politiku poslednjih 30 godina. Nećete naći nijednog prosečnog Amerikanca koji će reći da je nezavisnost Kosova bila njihov veliki uspeh. Sa druge strane, globalistička elita će reći da je nezavisnost Kosova veliki uspeh, jer su vojno intervenisali i spasli NATO od raspada. Problem je samo u tome što se novi svetski poredak gradi na protivljenju globalističkom pristupu svetu. Zbog toga Tramp ne vidi to kao neku veliku pobedu i čak kada govori o Balkanu, on često bude vrlo skeptičan“, naglasio je Kesić.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Amerika seje haos u svetu

Albanci, sa druge strane, prema njegovom mišljenju, žele da uvuku Ameriku u proces pregovora o Kosovu, jer nemaju poverenje u EU. Na pitanje koje bi to rešenje bilo najbolje za srpske interese, Kesić kaže da treba žuriti. „Svaki dan koji prolazi je slabljenje pozicije Prištine i jačanje Beograda. Njima je cilj samo stolica u UN, to će onda značiti da nema povratka. Uvođenje taksi i ponašanje njihove predstavnice u UN dokazuje da imaju problem i da moraju da radikalizuju situaciju da bi privukli pažnju kako bi ih Vašington podržao. Nažalost, dosad su bili u pravu, zato što postoji taj nedostatak balansa straha u percepciji rizika. Zapad tako funkcioniše – za njih će uvek veća pretnja biti nezadovoljstvo Albanaca od nezadovoljstva Srba. Plašim se da Zapad pogrešno tumači strpljenje Beograda i predsednika Vučića i da to oni vide kao slabost, pogotovo kad čuju da je Kosovo izgubljeno, da je Srbija ostala bez prijatelja i da je jako slaba. To već unapred najavljuje kako Beograd vidi kraj pregovora“, rekao je naš sagovornik.

Sa druge strane, dodaje on, Milorad Dodik istom tom Zapadu postavlja granice, čime ih verovatno iritira. „Državnik mora da drži do svoje funkcije, ne sme da ponižava svoj narod. Istovremeno, treba da bude skroman i da prihvati nekad neke lične uvrede, ali isto tako mora da povuče crtu i da ne dopusti da preko njega uvredu doživi njegova država. Dodik je prvenstvo dosledan u svojim stavovima. Neki to pokušavaju da mu ospore, ali nema nijednog uspešnog političara koji ne evoluira. Republika Srpska neće nikad prihvatiti veću centralizovanu državu u BiH, ne želi da umanjuje svoje nadležnosti i neće da prihvati da neko obustavi evropski put. Ne treba zaboraviti da se u RS protive NATO-u, a ne Evropskoj uniji, i to što Bošnjaci koriste to pitanje da bi obustavili put prema EU govori da je njihov pristup neiskren i da su oni najveća prepreka za napredak BiH“, zaključio je šef Predstavništva RS u Vašingtonu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala