Građanima Centralne i Istočne Evrope Amerika veća pretnja od Rusije

© REUTERS / Maxim ShemetovZastave Rusije i SAD
Zastave Rusije i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
U zemljama Centralne i Istočne Evrope među javnim mnjenjem sve je prisutniji trend negativnog pogleda na SAD, što je najverovatnije izazvano dezinformacijama koje stižu iz Rusije, saopšteno je u dokumentu „SAD i Srednja Evropa: Drugi vek saradnje“, koji su objavili stručnjaci Atlantskog saveta.

Saglasno dokumentu, od 2017. godine poboljšao se odnos stanovništva srednjoevropskih zemalja prema NATO-u. Tako je, na primer, u Češkoj podrška Severnoatlantskom savezu porasla za 27 odsto, u Slovačkoj za 13 odsto, u Rumuniji i Mađarskoj za sedam odsto, a u Poljskoj za šest.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton - Sputnik Srbija
Bolton: Rusija i Kina šire dezinformacije o neslaganjima u američkoj administraciji

„Pored sve veće podrške NATO-u, u pojedinim zemljama Centralne Evrope primećuje se zabrinjavajuća tendencija negativne percepcije SAD. Moguće da je to povezano sa ruskim dezinformacijama. Uprkos činjenici da su sve zemlje u regionu članice NATO-a, oko 23 odsto stanovništva vide SAD kao moguću pretnju. Još je gore što u Bugarskoj i Slovačkoj sve više ljudi veruje da SAD predstavljaju veću pretnju za njihove zemlje, nego što je to Rusija“, objasnili su autori izveštaja.

Prema dokumentu, u Bugarskoj samo sedam odsto građana smatra Rusiju potencijalnom pretnjom, dok je 25 odsto dodelilo tu ulogu SAD. Sa druge strane, u Slovačkoj 41 odsto ispitanika smatra da su pretnja SAD, dok 26 odsto veruje da je reč o Rusiji.

Komentarišući izveštaj američkih stručnjaka, ruski politikolog Valerij Korovin rekao je da reči o zabrinutosti potvrđuju strah Vašingtona da će izgubiti kontrolu nad regionom.

„Čak i minimalne simpatije centralnoevropskih zemalja i njihove elite prema Rusiji, po mišljenju Amerikanaca, prete da će Evropa izaći iz domena američke geopolitičke kontrole“, rekao je on.

Korovin je takođe dodao da SAD gledaju na centralnoevropski region kao na odskočnu dasku za dalje probijanje u unutrašnjost kontineta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala