Vučić obilazi poplavljena područja: Pre zime mora sve da bude gotovo!

© Tanjug / ZORAN ZESTICAleksandar Vučić obilazi poplavljena područja
Aleksandar Vučić obilazi poplavljena područja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će poplavljeno naselje Đerać u opštini Lučani u narednih 10 dana dobiti pomoć, kao i da će biti zaštićeno i poslednjih 180 metara bedema, kako se poplave više ne bi ponavljale u tom kraju.

Predsednik je tom prilikom najavio da će u roku od šest meseci nove stambene objekte dobiti porodice čije su kuće potpuno uništene u poplavama.

„U roku od šest meseci će to biti rešeno za ove ljude. Očekujem da za mesec i po dana krenu radovi i da za 40 do 50 dana dođem i vidim da se uveliko radi. A pre zime mora sve da bude gotovo“, poručio je Vučić.

Dodao je da će veličina tih objekata biti u skladu sa brojem članova domaćinstva.

To naselje i poplavljenu pekaru „Maksimil“ zajedno sa predsednikom obišli su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

Dolović je rekao za Tanjug da je na teritoriji te opštine bio poplavljen 231 stambeni objekat.

Kazao je da je poplavljeno više od 300 kilometara nekategorisanih puteva, kao i puteva prvog i drugog reda. Takođe, oštećeno je i 20 mostova.

Ivanjica: Poplave uništile 100 kilometara puteva i tri mosta, proradila klizišta

Posle poplava na tom području su proradila i klizišta na oko 30 lokacija, dodao je Dolović.

„Trenutno ima šest klizišta, a ostala su sanirana“, naveo je on.

Kako je rekao, 24 kuće još uvek nisu useljive.

Mira Matijević, vlasnica pekare „Maksimil“ u naselju Đerać u opštini Lučani, koju su prošle sedmice pogodile bujične poplave, kaže da je za samo 10 minuta ceo zaseok poplavljen, a da je voda u pekari sve uništila, dostižući visinu od skoro dva metra.

„Morali smo da izađemo, nijednu mašinu nismo uspeli da sačuvamo. Ništa nam nije ostalo“, kaže Mijatovićeva za Tanjug i dodaje da se meštani tog naselja već dvadeset godina bore sa poplavama.

Prema njenim rečima, još uvek nije urađena precizna procena štete na objektu površine oko 240 kvadrata, ali je njena procena da bez 30-40 hiljada evra neće moći da saniraju štetu.

„Dvadeset godina stvarate nešto i doživite da ostanete bez ičega. Biće potrebno mnogo vremena da sve obnovimo, a najteže mi je što ne mogu da radim“, kaže kroz suze Mijatovićeva i ističe da je za nju, supruga i troje dece porodična pekara bila jedini izvor prihoda.

Dodaje da još uvek otplaćuje kredit koji je 2014. godine podigla kako bi sanirali štetu od poplava koje su tada pogodile Lučane.

Vučić će kasnije obići u Lučanima i bedem u naselju Krstac.

U Guči će u podne obići poplavljenu srednju školu „Dragačevo“, a u Kraljevu posetiti preduzeće „Radijator“.

Zatim će obići poplavljeno područje u naselju Sirča i u Trsteniku poplavljeno naselje Gornji Ribnik, kao i poplavljenu kuću porodice Maksić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala