Ambasador Čepurin: Priština protiv evakuacije člana misije Unmika iz Rusije

© AP Photo / Visar KryeziuDovođenje povređenih u službu hitne pomoći u Kosovskoj Mitrovici na Kosovu i Metohiji
Dovođenje povređenih u službu hitne pomoći u Kosovskoj Mitrovici na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je za Sputnjik da je protivljenje prištinskih vlasti da povređeni član misije Unmika iz Rusije bude prebačen na lečenje u Beograd van granica ljudskog razumevanja.

„Izaziva negodovanje to da se prištinske vlasti dosad protive evakuaciji radi lečenja u Beogradu zverski istučenog, od strane njihovih ’policajaca‘, saradnika Unmika Mihajila Krasnoščekova. To je van granica ljudskog razumevanja“, izjavio je ambasador Čepurin.

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija
Snage ROSU umalo ubile Rusa jer je pričao na srpskom!?

Ostaje nepoznato koliko će vremena biti potrebno za oporavak Krasnoščekova, koji je u utorak zadobio povredu glave kada ga je privodila kosovska policija, izjavila je za Sputnjik portparolka Ambasade Margarita Komisarova.

„Planirano je da Krasnoščekov bude prebačen na lečenje u Beograd. Naše diplomate su u kontaktu sa njim. Vreme njegovog oporavka je nepoznato“, izjavila je sagovornica agencije.

Ranije je zamenik direktora bolnice u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek izjavio da će Krasnoščekov biti prebačen u Beograd kako bi nastavio lečenje. Prema njegovim rečima, stanje pacijenta je stabilno, on je svestan, može da hoda, priča i komunicira.

Akcija specijalnih jedinica policije samoproglašenog Kosova na severu pokrajine počela je u utorak ujutro pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala. Kosovski policajci upali su na sever Kosova i Metohije u desetak oklopnih vozila. Lokalni Srbi postavili su barikade na putevima u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i sukobili se sa policijom. Došlo je i do pucnjave.

Više ljudi je povređeno, uključujući trojicu policajca, jednog novinara i dva pripadnika Ujedinjenih nacija, od kojih je jedan državljanin Rusije Mihail Krasnoščekov, koji je zatim hospitalizovan i oslobođen. Kosovska policija saopštila je da je tokom akcije privela 19 svojih pripadnika, a vlasti Srbije prijavile su devet pritvorenih državljana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podigao je Oružane snage i Ministarstvo unutrašnjih Srbije poslova u stanje pune borbene gotovosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala