Raste kineski posao veka: Bilion dolara veže 60 odsto sveta

© Sputnik / Sputnik, Tajtana Trikić Prikaz Puta svile u muzeju u Landžou, provincija Gansu
Prikaz Puta svile u muzeju u Landžou, provincija Gansu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Činjenica da će drugi Forum „Pojasa i puta“ od 25. do 27. aprila u Pekingu okupiti 37 šefova država ili vlada sveta, za trećinu više nego onaj prvi pre dve godine, već ukazuje da je Inicijativa koju je 2013. godine promovisao kineski predsednik Si Đinping ne samo živa, nego i da raste.

Dokaz tome je i ovogodišnje prisustvo oko 5.000 drugih zvaničnika, kao i onih iz poslovnog sveta, koje svedoči o zainteresovanosti za ambicioznu Inicijativu. Pokrenuta je sa ciljem da izgradnjom saobraćajne infrastrukture, luka i industrijskih parkova, čija se vrednost procenjuje na bilione dolara, što morem, što kopnom poveže 60 odsto svetske populacije.

Forum dolazi neposredno posle Sijeve mini-evropske turneje, tokom koje je Inicijativi pristupila Italija, te najavili Luksemburg i Švajcarska, a sa Francuskom je potpisan veliki ugovor o kupovini 300 „Erbasovih“ aviona. Ali i pošto su Evropska unija i Kina na samitu početkom aprila u Briselu usvojile zajedničku izjavu o partnerstvu, reformi svetske trgovinske organizacije i transferu tehnologija. I, takođe, pošto se ekonomskoj saradnji 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine na njihovom nedavnom samitu pridružila i Grčka.

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit bili su domaćini kineskom predsedniku Siju Đinpingu i njegovoj supruzi Peng Lijuan - Sputnik Srbija
Geopolitički potres veka: Evropa na kineskom „Putu svile“ (video)

„Postignut je značajan napredak. Zemlje-učesnice su dobile opipljive koristi, a njihova procena i učešće u Inicijativi raste“, navodi se u „Izveštaju o napretku, doprinosima i perspektivama Inicijative ’Pojas i put‘“, koji je objavljen uoči predstojećeg Foruma.

Kako je ocenjeno, Kina je kroz Inicijativu „Pojasa i puta“ dala konstruktivan doprinos reformama sadašnjeg sistema globalnog upravljanja i ekonomskoj globalizaciji.

U izveštaju je precizirano da je svih 279 konkretnih projekata, koji su bili formulisani tokom prvog Foruma, do sada realizovano.

Profesorka beogradskog FPN-a i direktorka Centra za azijske studije Dragana Mitrović ukazuje da predstojeći drugi Forum ima ogroman i politički i ekonomski značaj.

„Ako govorimo o političkom, on treba da pokaže da je u međuvremenu Inicijativa ’Pojas i put‘, koju je lansirao kineski predsednik, narasla. Ona je neodvojiva od njegovog mandata i procene njegove uspešnosti, pa je zadobila još veću međunarodnu podršku. Sada se veći broj zemalja u nju uključuje, ukazuju joj poverenje i to potvrđuje da je ona bila pravi potez. Ona i njen razvoj pokazuju da moć i uticaj Kine raste i da je broj zemalja koje prihvataju kinesko liderstvo kroz ovu Inicijativu sve veći“, ocenjuje Mitrovićeva za Sputnjik.

Radovi na auto-putu E-763 - Sputnik Srbija
Dačić: Srbija značajna tačka na ruti „Pojas i put“

Ukazujući na ekonomski značaj Foruma, ona ističe da se na ovakvim događajima, a tako je bilo i na prvom skupu, najavljuju konkretni projekti, naročito oni veliki. Ne mora, kaže, da znači da će sve što se najavi biti i realizovano, jer se od onih koji se ne pokažu kao uspešni odustaje. Pogotovo što je sama Inicijativa „Pojasa i puta“ veoma kompleksna. Projekti kojih je već sada 2.000, kako ističu kineski mediji, locirani su na više kontinenata, do Afrike, Latinske Amerike, krajnjeg evropskog zapada, a realizuju se u najrazličitijim političkim i ekonomskim sistemima, različitim zakonskim procedurama, standardima u poslovanju, kulturnim pristupima, tradiciji, napominje sagovornica Sputnjika.

Na pitanje koliko su na Inicijativu uticale okolnosti koje su se za protekle dve godine promenile, pre svega zbog tog trgovinskog rata koji je započela Amerika ne samo sa Kinom, već i EU, Mitrović kaže da je Kina štetu koju je u tom slučaju pretrpela, morala da kompenzuje i ekonomski i politički.

„Ovaj Forum i veća podrška izražena kroz broj zemalja koje će mu prisustvovati i nekih novih koje će potpisati memorandum kojim se pridružuju Inicijativi, snaži tu kinesku poziciju. Ali ne verujem da će im to pomoći u pregovrima sa SAD, bar u značajnoj meri. Amerika i sa EU vodi svojevrsan trgovinski rat i u toku su pregovori, ali se EU, u strateškom smislu, nikada neće svrstati sa Kinom protiv SAD. To što će neke pojedinačne zemlje EU pristupiti Inicijativi i što one uspešno posluju sa Kinom, ne znači da u tim odnosima sa EU nema ozbiljnih problema“, smatra Mitrovićeva.

Uprkos tome što se „Pojas i put“ proširio na 126 država sveta, EU u odnosima sa Kinom, po njenom mišljenju, nije prevazišla suštinske i političke prepreke koje traju dugo.

„To što je Inicijativa doživela zamah ne znači da je promenjen poredak stvari, ili da je izmenjen međunarodni ekonomski poredak. Ne mislim da se nešto značajno u tom smislu promenilo“, zaključila je sagovornica Sputnjika.

Helikopter na atomskom ledolomcu „Arktik“ u Barencovom moru - Sputnik Srbija
Kineski put svile ide preko ruskog Arktika

U Kini, pak, ne sumnjaju da će, kako je to navedeno u Izveštaju o napretku Inicijative, „’Pojas i put‘ postati put mira, prosperiteta, otvaranja, zelenog razvoja, inovacija, povezanih civilizacija i nepodmitljivosti“.

A to će, kako ocenjuju, ekonomsku globalizaciju učiniti otvorenijom, pristupačnijom za uključivanje, uravnoteženijom i korisnijom za sve.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala