Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Rusija podržava pregovore SAD i talibana, ali rano je za slavlje

© AP Photo / Mohammad Anwar DanishyarPripadnici bezbednosnih snaga Avganistana patroliraju u gradu Gazni zapadno od Kabula
Pripadnici bezbednosnih snaga Avganistana patroliraju u gradu Gazni zapadno od Kabula - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija podržava pregovore između Sjedinjenih Američkih Država i talibana, ali je „rano za ispijanje šampanjca“, izjavio je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov.

„Potrošili smo previše resursa i ljudskih života — vreme je da odemo. Ali lako je reći, proces je težak. Specijalni predstavnik Stejt departmenta (SAD) se svojski trudi da se dogovori o pristojnom povlačenju Sjedinjenih Američkih Država iz ovog dugotrajnog rata. On ima određena dostignuća, ali, po mom mišljenju, još je preuranjeno da se ispija šampanjac“, rekao je Kabulov na konferenciji za novinare u novinskoj agenciji „Rusija sevodnja“.

Vojnik ide prema helikopteru CH-53 u Kunduzu u Avganistanu - Sputnik Srbija
U dva napada u Avganistanu poginuo 21 civil

„Bilo bi dobro, bilo bi nam drago kada bi se to dogodilo, ali to je povezano sa ispunjavanjem čitavog niza uslova koje talibanski pokret iznosi u razgovoru sa Amerikancima. Mi podržavamo ovaj proces zato što je on potreban. Bez postizanja sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država i talibanskog pokreta, veoma je teško govoriti o rešavanju avganistanskog problema i narednim koracima“, dodao je on.

U Avganistanu je došlo do zastoja u perspektivama za pregovore između Kabula i talibana, s obzirom na to da talibani ne priznaju aktuelnu vlast u Avganistanu, smatra Kabulov.

Prema njegovim rečima, kontakti između talibana i Kabula mogući su ukoliko bi druge vlasti pregovarale sa talibanima, ali bi Avganistanci sami trebalo da odlučuju o vlasti.

On je naveo da je Moskva spremna da pomogne u ukidanju sankcija SB UN talibanima i da je već došlo vreme za to. Sada sankcije više ometaju napredovanje diplomatskog procesa, jer ograničavanjem manevarskog prostora predstavnicima talibana mi ne pomažemo nacionalnom pomirenju.

Moskva takođe dozvoljava saradnju sa talibanima u borbi protiv terorističke grupe DAEŠ u Avganistanu.

Američki vojnik u Avganistanu - Sputnik Srbija
Rusija: Amerikanci će osramoćeni otići iz Avganistana

Na pitanje da li Rusija odbacuje mogućnost zajedničke borbe sa talibanima protiv DAEŠ-a, Kabulov je odgovorio: „Zašto da ne?“

Međutim, on je istakao da se talibani i bez te saradnje „sami prilično uspešno bore protiv daešovaca u Avganistanu“.

On je rekao i da Rusija želi da predstavnici talibana učestvuju na izborima u Avganistanu.

Kabulov je istakao i da su Sjedinjene Američke Države shvatile da postoji potreba da se okonča rat u Avganistanu i da je i američki predsednik Donald Tramp to više puta izjavljivao.

Prema njegovim rečima, Amerikanci ne bore protiv terorističke grupe DAEŠ u Avganistanu i u tom smislu se nakon odlaska Amerikanaca iz zemlje situacije neće promeniti. Postoje avganistanske snage koje će se baviti DAEŠ-om, rekao je on.

„Kada svi Avganistanci, i zvanični Kabul i talibani, postignu mirovni sporazum, oni neće morati da se bore jedni protiv drugih. Tada će se pozabaviti DAEŠ-om i neće ostati ni traga od te terorističke organizacije“, dodao je specijalni predstavnik ruskog predsednika.

On je dodao da se u ovom trenutku pod kontrolom talibana nalazi 70 odsto teritorije zemlje.

„Ovde se matematika i aritmetika ne podudaraju. U Avganistanu od davnina zemljom rukovode oni koji kontrolišu glavni grad i najveće administrativne centre i regione, to je važan faktor“, naglasio je Kabulov.

Ranije je specijalni predstavnik SAD za Avganistan Zalmai Halilzad izjavio da se SAD zalažu za potpisivanje mirovnog sporazuma sa talibanima pre predsedničkih izbora u Avganistanu koji će se održati u julu 2019. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala