Rusija je bila dovoljno strpljiva sa Amerikom

© Sputnik / Aleksandar Poljakov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mnogo godina je Rusija pokazivala maksimum strpljenja, tražeći od SAD da eliminišu još jedno u nizu kršenje Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, ali je Vašington to izbegavao, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Pogled na američki Kapitol u kome se nalazi Kongres - Sputnik Srbija
Ponedeljak — dan odluke: Amerika pred izborom, ne zna se koji je gori

„Želeći da opravdaju svoju destruktivnu odluku o izlasku iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, SAD pokreću informaciono-propagandnu kampanju, zasnovanu na lošoj interpretaciji i otvorenim izmišljotinama“, navodi se u komentaru MIP-a.

U izjavama i komentarima američkih zvaničnih lica se navodi da Rusija „umesto da reaguje na zabrinutost SAD povodom Sporazuma o raketama, počela je sama da iznosi svoje pretenzije“. U stvarnosti, sve je bilo potpuno suprotno, naglasile su diplomate. MIP je obratio pažnju da je Vašington optužio Moskvu za kršenje sporazuma još 2013. godine, u vreme kada je Rusija pokretala pitanje korišćenja Pentagona „raketa-meta“ od 1999. godine, kao i udarnih dronova od početka dvehiljaditih.

„Tokom mnogih godina Rusija je pokazala maksimum strpljenja, tražeći od Amerikanaca da eliminišu kršenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Pritom, kao potvrda tog stava navođeni su argumenti i tehnički zasnovani zaključci. Međutim, Vašington ih jednostavno zanemaruje“, navodi se u saopštenju MIP-a Rusije.

Između ostalog, neki tipovi američkih dronova sa udarnim potencijalom su u skladu sa određenjem termina „krstareće rakete kopnenog baziranja“, koji se nalazi u Sporazumu o raketama.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala