Ponedeljak — dan odluke: Amerika pred izborom, ne zna se koji je gori

© Sputnik / Ekaterina ChesnokovaPogled na američki Kapitol u kome se nalazi Kongres
Pogled na američki Kapitol u kome se nalazi Kongres - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pregovori republikanaca i demokrata u Kongresu SAD o pitanjima pogranične bezbednosti, koji su u toku kako bi se sprečila nova blokada federalne vlade, u zastoju su zbog neslaganja u vezi sa politikom pritvaranja ilegalnih imigranata, izjavio je republikanski senator Ričard Šelbi, prenosi Tanjug.
Čvarci, nož, pogača - Sputnik Srbija
Čvarci za Skota: Američka administracija u rasulu, a ko najviše pati

Zastoj u pregovorima doveo je do toga da se Pentagon i administracija pripremaju za dve opcije: još jedna blokada Vlade, ili mogućnost da Tramp proglasi vanredno stanje.

„Pregovori su trenutno u zastoju“, rekao je Šelbi za „Foks njuz“ i izrazio nadu da će se „pregovarači ubrzo vratiti za sto“.

Napori Kongresa da se razreši spor u vezi sa finansiranjem pogranične bezbednosti pojačani su u petak, a zašli su i u vikend pošto kongresni odbor nastoji da se do ponedeljka postigne dogovor, preneo je Rojters.

Vršilac dužnosti Trampovog šefa kabineta Mik Malvejni u izjavi za En-Bi-Si nije isključio mogućnost nove blokade federalne vlade.

Demokratski senator Džon Tester pokušao je da umanji značaj zastoja, rekavši da pregovori „retko kad teku glatko“.

Tester je izrazio nadu da je moguće postići sporazum.

Šelbi smatra da su šanse 50-50 da se dogovor postigne do ponedeljka.

Demonstrant ispisuje grafit na simboličnom zidu ispred američke ambasade u Meksiko Sitiju - Sputnik Srbija
Amerika na korak od vanrednog stanja, šta je sledeći Trampov potez

Pozivajući se na neimenovane izvore, Rojters navodi da još nije zakazan nastavak razgovora.

Grupa od 17 članova Kongresa su se nadali da će postići sporazum do ponedeljka kako bi taj predlog bio usvojen u Predstavničkom domu i Senatu, a američki predsednik Donald Tramp ga potpisao pre isticanja privremenog finansiranja vlade u petak, 15. februara.

Tramp je 25. januara pristao da okonča najdužu delimičnu blokadu rada federalne vlade, koja je trajala 35 dana, iako nije dobio 5,7 milijardi dolara koje je tražio od Kongresa za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Umesto toga, postignut je dogovor o tronedeljnom finansiranju federalnih agencija, kako bi se liderima u Kongresu dalo vreme da reše spor u vezi sa bezbednošću na granici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala