Ko ima više kečeva u rukavu u Siriji, Amerika ili Turska?

© AFP 2023 / Delil Souleiman Američka vojna vozila i objekti u predgrađu sirijskog Manbidža
Američka vojna vozila i objekti u predgrađu sirijskog Manbidža - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nije realno očekivati da će Vašingtonu predati Turskoj svoje vojne baze u Siriji jer su one važe za bezbednost na severu te zemlje i ukupno za interese SAD u regionu, kaže ekspert za Tursku Alpaslan Ozerdem.

Savetnik za pitanja nacionalne bezbednosti SAD Džon Bolton napustio je Tursku, a nije se susreo sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, pošto ga je naljutio zahtevom za garancije zaštite kurdskih ustanika. Bolton je izjavio da će američka vojska ostati u Siriji sve dok Turska ne prestane da napada kurdske ustanike, saveznike SAD.

Sputnjik je na ovu temu razgovarao sa saradnikom Centra za poverenje, mir i društvene pokrete u okviru Britanskog univerziteta Koventri, profesorom Alpaslanom Ozerdemom.

Koliko je, po vašem mišljenju, realno očekivati povlačenje američke vojske iz Sirije? Koliko će od toga profitirati Turska?

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Rusija o američkom povlačenju iz Sirije: Sudićemo prema dejstvima SAD, a ne izjavama
— Mislim da Tramp zaista želi da povuče američke trupe iz Sirije, on je o tome govorio još do trenutka kad je postao predsednik. Ipak, mišljenja članova njegove administracije ovim povodom se veoma razlikuju. Njegova administracija pokušava da ublaži nanetu političku štetu.

Kad se govori da će od toga profitirati Turska, sve će zavisiti od toga šta će SAD odlučiti da učine sa odredima kurdske Narodne zaštitne milicije i njihovim mogućim razoružavanjem, kao i od toga koja će teritorija u severnom delu Sirije biti pod kontrolom Turske i od toga da li će odredi ostati zapadno od Eufrata ili će poći na istok. To je taktičko pitanje, ali najverovatnije će Turska izvući korist u svakom slučaju ukoliko ne pokvari odnose sa Rusijom i mislim da je to najvažniji momenat.

Mogu se čuti komentari da se Turska sprema da traži od SAD da im predaju svoje vojne baze na teritoriji Sirije ili da ih unište. Koliko je to realno?

— Ne mislim da će do toga doći, jer su ove baze važne za borbu protiv DAEŠ-a, kao i generalno za bezbednost na severu Sirije i ukupno za interese SAD u regionu. Treba imati u vidu da u ovom trenutku ni Irak ni Sirija nisu tako važni za SAD, kao Iran. Čini mi se da je to što sad vidimo u Siriji tek uvertira za ono što mislim da će se desiti u određenom trenutku tokom ove godine.

U svom autorskom tekstu za Njujork tajms, pre nekoliko meseci, predsednik Erdogan je pisao da Turska „predstavlja jedinu državu koja ima snage i obavezu da štiti interese SAD, međunarodne zajednice i sirijskog naroda. Izrazio je i brigu što „neki spoljni faktori mogu da iskoriste ostatke terorističkih grupa kao izgovor da se umešaju u unutrašnja pitanja Sirije. Šta zapravo stoji iza ovih Erdoganovih navoda?

Američki i turski vojnik u zajedničkoj patroli u sirijskom Manbidžu - Sputnik Srbija
Američka vojska odlazi iz Sirije po principu „stani kreni“
— Videli smo to i ranije, počevši sa iračkim iskustvom, na koje se on poziva, ili pak od onoga što se dešava u Avganistanu. Ne smatram da je to što traži na bilo koji način nerazumno. Videli smo to mnogo puta, smatram da sukob interesa na Bliskom istoku i dalje do njega, mogu da dovedu do nastavka rata u Siriji, pa čak i u narednim decenijama. Ovo ne bi trebalo smetnuti s uma. U Siriji se odvija mnogo različitih, posrednih oružan ih konflikta i kada mislite na borbu za vlast na Bliskom istoku, upravo Sirija predstavlja to plodno tle za tu borbu. Iz te perspektive gledano, smatram da je Erdogan u pravu, mislim da bi trebalo da budemo veoma obazrivi i pažljivi pri uspostavljanju političkih odnosa sa Sirijom.

U ovom trenutku Majk Pompeo je u poseti arapskim zemljama i tokom ove turneje on pokušava da ubedi saveznike u planove SAD povodom povlačenja vojske. U kakvoj atmosferi će, po vašem mišljenju, proteći ova turneja i može li Pompeo da postigne uspeh? U kakvu situaciju SAD mogu dovesti svoje arapske saveznike?

— Smatram da je šteta već naneta, iako administracija SAD govori da su se oni konsultovali sa bliskoistočnim saveznicima, pre nego što su najavili povlačenje svojih trupa. Međutim, mislim da nisu to radili. Prelomni momenat u ovom slučaju su uveravanja bliskoistočnih saveznika da je to praktično nemoguća misija, zato što je situacija u regionu veoma složena. Mislim da činjenica da je Pompeo sada na arapskoj turneji zapravo pokazuje da on tek sada informiše saveznike. Verujem da će im on reći nešto poput — „naš predsednik može da donosi spontane odluke, poput povlačenja vojske iz Sirije, ali u administraciji ima ljudi koji su spremni i mogu sve da srede“.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala