Rusija pokreće državni program osvajanja Meseca: Nove rakete i stanice

© Sputnik / Anton DenisovPun Mesec
Pun Mesec - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija namerava da pokrene novi državni program koji će se baviti istraživanjem i osvajanjem Meseca, u okviru kojeg će biti napravljena nova raketa, kao i nove automatske stanice, izjavio je predsednik naučno-tehničkog saveta „Roskosmosa“, Jurij Koptev.

Kako je objasnio, prvobitno je planirano da se u svrhu ovog programa koristi već postojeća raketa superteške kategorije, ali prema novom planu biće pripremljen poseban državni svemirski program. 

Plan ruske lunarne baze - Sputnik Srbija
Rusija namerava da napravi lunarnu bazu na površini Meseca

„Jedan od zadataka jeste da se detaljno iznese celokupan plan, kako bi bilo jasno zbog čega mi sve ovo radimo imajući u vidu ozbiljnost trenutne ekonomske situacije“, dodao je Koptev. 

Prema njegovoj proceni, realizacija programa zahteva nekoliko milijardi dolara. 

„Ako poletimo na ’Sojuzu‘, to bi značilo da smo prekrojili staro odelo, a ako lansiramo novi svemirski brod, bilo bi jasno da radimo na novom dizajnu“, istakao je Koptev. 

On je takođe podsetio da je po programu „L-1“ krajem šezdesetih godina izvedeno 11 lansiranja, koja su pokazala da Sovjetski savez poseduje tehnologiju da svemirske letelice izdrže ulazak u atmosferu, međutim program nije realizovan iz političkih razloga – Amerikanci su prvi sleteli na Mesec, te je program L-1 izgubio na značaju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala