Rusija namerava da napravi lunarnu bazu na površini Meseca

© © RoscosmosPlan ruske lunarne baze
Plan ruske lunarne baze - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija u okviru svog lunarnog programa planira da napravi dugotrajnu bazu na površini Zemljinog prirodnog satelita i proučava Mesec pomoću avatara robota, izjavio je za Sputnjik direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

„Radi se o izgradnji dugotrajne baze. Naravno, ne za život, već za posetu. Ali u osnovi, to je prelazak na robotizovane sisteme, na avatare koji će rešavati probleme na površini Meseca“, objasnio je Rogozin.

Svemir - Sputnik Srbija
Jača saradnja Rusije i Kine u kosmosu

On je istakao da je ovaj zadatak ambiciozniji i odgovorniji od onog sa kojim su se suočavale Sjedinjene Američke Države tokom njihovog lunarnog programa ’60-ih i ’70-ih godina.

Direktor „Roskosmosa“ nije precizirao koliko vremena bi moglo da prođe od početka letova sa posadom na Mesec (prvo sletanje ruskih kosmonauta planirano je za 2030. godinu) pre izgradnje prave baze.

Ranije je Rogozin izjavio za Sputnjik da „Roskosmos“ planira da istražuje mogućnost upotrebe Mesečevog zemljišta kao materijala za 3D štampanje delova za popravku svemirske tehnologije na samom Mesecu.

Prema njegovim rečima, ove „konstrukcije“ će predstavljati upravo detalje za popravku svemirske tehnike, koja bi mogla da se pokvari na Zemljinom prirodnom satelitu. „A postojaće i mogućnost, kako kažu u Akademiji nauka, korišćenja helijuma-3 kao osnove za raketno gorivo“, dodao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala