Carigrad potvrdio da priznaje autokefalnost crkve u Ukrajini

© AFP 2023 / OZAN KOSEPatrijarh Vartolomej: Pošto Rusija, kao odgovorna za sadašnju bolnu situaciju u Ukrajini, ne može da reši problem, Vaseljenska patrijaršija je preuzela na sebe inicijativu za rešavanje problema u skladu sa nadležnostima koje joj daju kanoni i pravna odgovornost za eparhiju Kijeva, dobivši o tome molbu ukrajinskih vlasti i novu molbu patrijarha kijevskog Filareta da se razmotri njegov slučaj.
Patrijarh Vartolomej: Pošto Rusija, kao odgovorna za sadašnju bolnu situaciju u Ukrajini, ne može da reši problem, Vaseljenska patrijaršija je preuzela na sebe inicijativu za rešavanje problema u skladu sa nadležnostima koje joj daju kanoni i pravna odgovornost za eparhiju Kijeva, dobivši o tome molbu ukrajinskih vlasti i novu molbu patrijarha kijevskog Filareta da se razmotri njegov slučaj. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sinod Carigradske patrijaršije potvrdio je večeras da je Vaseljenska patrijaršija započela proces priznavanja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije. Iz Carigradske patrijaršije je saopšteno da je ukinuta i odluka iz 1686. godine, prema kojoj je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijaršiji.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija
Moskovska patrijaršija: Carigrad prešao crvenu liniju, raskol legalizovan

Carigradska patrijaršija ukidanjem te odluke polaže pravo na crkvu u Ukrajini.

"Anulirati obavezu iz Sinodalnog pisma iz 1686. godine, koje je izdato u vezi s okolnostima iz tog vremena, a koje je putem ikonomije (ublažavanja kanona) dalo pravo Moskovskoj patrijaršiji da imenuje mitropolita kijevskog", navedeno je u odluci Sinoda Carigradske patrijaršije, objavljenom na njenom zvaničnom sajtu.

Porošenko: Ukrajinska autokefalnost je već priznata

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko saopštio je u četvrtak uveče da je odluka o priznavanju autokefalnosti ukrajinske crkve već doneta, bez obzira na to što je Carigradska patrijaršija saopštila da tek započinje taj proces.

„Odluka o priznavanju autokefalnosti je već doneta, naglašavam, odluka o priznavanju autokefalnosti Ukrajine je doneta“, izjavio je Porošenko. 

Portparol Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije Evstratij Zorja saopštio je ranije da je Sinod Vaseljenske patrijaršije doneo dve odluke koje se tiču Ukrajine. 
Patrijarh nepriznate Ukrajinske pravoslavne crkve Filaret - Sputnik Srbija
S poglavara nekanonske crkve u Ukrajini Filareta skinuta anatema

„Iz nekoliko izvora istovremeno su stigle informacije o dve očekivane odluke“, napisao je on.

Kijev namerava da dobije priznanje nekanonskih religioznih struktura i stvaranja jedinstvene pomesne autokefalne crkve u Ukrajini. Carigradska patrijaršija je „u okviru priprema za priznavanje autokefalnosti“ imenovala svoje predstavnike u Kijevu. U Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije su ta dejstva ocenili kao upad u kanonsku teritoriju druge pomesne crkve. 

Ruska pravoslavna crkva je faktički „prekinula diplomatske odnose“ sa Carigradskom patrijaršijom. Sinod Ruske pravoslavne crkve je objavio da prekida pominjanje patrijarha Vartolomeja tokom patrijaršijskih bogosluženja. 

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve, Arhijerejski sinod Ruske pravoslavne crkve u inostranstvu i Sveti sinod Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije obustavili su službe s arhijerejima Carigradske patrijaršije. Nijedna od pomesnih pravoslavnih crkava ne podržava projekat ukrajinske autokefalnosti, saopštila je Ruska pravoslavna crkva.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala