S poglavara nekanonske crkve u Ukrajini Filareta skinuta anatema

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh nepriznate Ukrajinske pravoslavne crkve Filaret
Patrijarh nepriznate Ukrajinske pravoslavne crkve Filaret - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poglavar nekanonske crkve u Ukrajini Filaret (Denisenko) saopštio je na konferenciji za novinare u četvrtak da je Sinod Vaseljenske patrijaršije skinuo anatemu s njega.
Patrijarh Vartolomej: Pošto Rusija, kao odgovorna za sadašnju bolnu situaciju u Ukrajini, ne može da reši problem, Vaseljenska patrijaršija je preuzela na sebe inicijativu za rešavanje problema u skladu sa nadležnostima koje joj daju kanoni i pravna odgovornost za eparhiju Kijeva, dobivši o tome molbu ukrajinskih vlasti i novu molbu patrijarha kijevskog Filareta da se razmotri njegov slučaj. - Sputnik Srbija
Carigrad potvrdio da priznaje autokefalnost crkve u Ukrajini

Ranije je izvor u crkvenim krugovima Grčke saopštio da je Sinod Carigradske patrijaršije skinuo anatemu s ukrajinskih raskolnika – s poglavara takozvane Kijevske patrijaršije Filareta Denisenka i arhiepiskopa Makarija Maletiča, koji predvodi takozvanu Ukrajinsku autokefalnu pravoslavnu crkvu, sa ciljem priznavanja autokefalnosti crkve u Ukrajini, iako je ta odluka nezakonita. 

„Da bi se priznala episkopija koju sam ja rukopoložio nakon anateme, potrebno je učiniti nevažećom političku anatemu… I sada je došao trenutak u kojem je Sveti sinod upravo obnovio moju delatnost, delatnost episkopa i delatnost vernika“, rekao je Filaret. 

On je dodao da je Sinod skinuo anatemu i s Makarija. „Ta odluka o ništavosti svih zabrana daje nam mogućnost da se sada ujedinimo s arhijerejima Moskovske patrijaršije koji budu želeli da se ujedine s autokefalnom crkvom“, rekao je Filaret. 

U maju 1992. godine Arhijerejski sabor Ukrajinske pravoslavne crkve smenio je Filareta s dužnosti poglavara, a u junu iste godine Sabor Ruske pravoslavne crkve ga je lišio crkvenih prava. On je odbio da se potčinjava odlukama kanonske crkve i samovoljno osnovao nekanonsku strukturu – Kijevsku patrijaršiju koju ne priznaju pomesne pravoslavne crkve. Ruska pravoslavna crkva je 1997. godine anatemisala Filareta. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala