Moskovska patrijaršija: Carigrad prešao crvenu liniju, raskol legalizovan

© Press-služba Patriarhii RPC / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Sinoda Carigradske patrijaršije predstavlja legalizaciju raskola, saopštio je u četvrtak Aleksandar Volkov, portparol patrijarha Moskovskog i cele Rusije Kirila.
Patrijarh Vartolomej: Pošto Rusija, kao odgovorna za sadašnju bolnu situaciju u Ukrajini, ne može da reši problem, Vaseljenska patrijaršija je preuzela na sebe inicijativu za rešavanje problema u skladu sa nadležnostima koje joj daju kanoni i pravna odgovornost za eparhiju Kijeva, dobivši o tome molbu ukrajinskih vlasti i novu molbu patrijarha kijevskog Filareta da se razmotri njegov slučaj. - Sputnik Srbija
Carigrad potvrdio da priznaje autokefalnost crkve u Ukrajini

Sinod Carigradske patrijaršije je doneo katastrofalnu odluku za sebe i za svetsko pravoslavlje i prešao crvenu liniju, naveo je portparol ruskog patrijarha. 

Komentarišući odluku Carigrada da skine anatemu s poglavara nekanonske crkve u Ukrajini, on je rekao da je "apsurdnost dejstava te vrste potpuno očigledna".

Prema njegovim rečima, Sinod Ruske pravoslavne crkve oceniće dejstva Carigradske patrijaršije 15. oktobra u Belorusiji.

„Konačnu ocenu svega što je usvojeno danas daće Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve, koji će se okupiti na zasedanju u Minsku u ponedeljak. I upravo će stalni i privremeni članovi Svetog sinoda, pod upravom svetog patrijarha Kirila, oceniti objektivno, maksimalno duboko i u potpunosti sva ta dejstva i odluke koje je danas doneo Carigrad“, rekao je Volkov.

Kanonska crkva u Ukrajini — moguće anatemisanje Vartolomeja

Ukrajinska pravoslavna crkva smatra da je odluka Carigrada u vezi s ukrajinskom pravoslavnom crkvom duboko neprijateljski čin, saopštio je portparol UPC. 

Prema njegovim rečima, UPC ne isključuje mogućnost anatemisanja Vartolomeja i odricanja od njega nakon dobijanja zvanične odluke Carigrada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala