Brnabićeva i Dačić s Rosom: Amerika je sada naš saveznik i prijatelj

© Vlada republike SrbijeSastanak predstavnika Srbije s Vilburom Rosom
Sastanak predstavnika Srbije s Vilburom Rosom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Njujorku sa sekretarom SAD za trgovinu Vilburom Rosom, sa kojim je razgovarala o ekonomskoj saradnji, ali i o Kosovu i Metohiji, pri čemu je Brnabićeva istakla da je jako važno što je ova američka administracija spremna da čuje stavove Srbije.
Dolari - Sputnik Srbija
Vatra „duboke Amerike“: Preko „raja“ bi da prave pakao i Putinu i Trampu

Ona je zahvalila na promeni stava američke administracije u odnosu prema Srbiji. Brnabićeva je rekla i da je američka podrška značajna jer je potrebno da Priština prihvati kompromis, koji je važan zbog svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji.

U razgovoru sa Rosom, s kojim se sastala i početkom septembra u Beogradu, Brnabićeva se osvrnula na ceremoniju obeležavanja 100 godina od podizanja srpske zastave iznad Bele kuće i istakla da je to važan trenutak za dalji razvoj bilateralnih odnosa.

Brnabićeva i Ros posebno su razgovarali o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, prenosi Tanjug.

Premijerka je istakla da je za Srbiju veoma značajna investicija kompanije NCR. 

Sjedinjene Države su jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji, a kompanije kao NCR i „Majkrosoft“ važne su za dalji privredni i tehnološki razvoj naše zemlje, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Brnabićeva je naglasila da je potpisan državni ugovor o nabavci „Orakl“ hardvera i licenci, čime je Srbija postala prva zemlja u centralnoj i istočnoj Evropi, a druga u Evropi posle Velike Britanije, koja je uspostavila državnu Orakl klaud infrastrukturu, važnu za dalji razvoj elektronske uprave.

Premijerka je rekla da je u prvoj polovini ove godine rast BDP-a u Srbiji bio 4,8 odsto, što je u vrhu među evropskim zemljama.

Ona je dodala da je cilj Vlade dugoročno održiv ekonomski rast, stabilnost javnih finansija i investicije u razvojne projekte.

„Najvažnije nam je da vodimo odgovornu ekonomsku politiku, što je započela prethodna vlada predvođena Aleksandrom Vučićem“, naglasila je Brnabićeva.

Predsednica Vlade je rekla da bi i srpski zvaničnici i građani Srbije želeli da američki predsednik Donald Tramp poseti Srbiju.

Američki sekretar za trgovinu istakao je u razgovoru da je nedavna poseta Beogradu bila jako uspešna, navodi se u saopštenju.

U konstruktivnom razgovoru, Brnabićeva i Ros dogovorili su se da Ros ponovo poseti Srbiju.

„Vi ste naš saveznik i prijatelj“

Sastanku je prisustvovao i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je istakao da je najvažnije da Albanci na Kosovu i Metohiji shvate da treba da prihvate kompromis, jer su ranije smatrali da nema nikakve potrebe da se razgovara i dogovara sa Srbima. 

„Situacija se sada promenila, vi ste naš saveznik i prijatelj, što pomaže nastavak dijaloga“, istakao je Dačić.

Predsednica vlade je rekla da bi i srpski zvaničnici i građani Srbije želeli da američki predsednik Donald Tramp poseti Srbiju.

Američki sekretar za trgovinu istakao je u razgovoru da je nedavna poseta Beogradu bila jako uspešna, navodi se u saopštenju.

U konstruktivnom razgovoru, Brnabićeva i Ros dogovorili su se da Ros ponovo poseti Srbiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala