SAD vrše pritisak na Evropu zbog energetske saradnje sa Rusijom

© Nord Stream 2 / Axel SchmidtPlovilo "Soliter" na Baltičkom moru tokom postavljanja cevi za gasovod "Severni tok 2"
Plovilo Soliter na Baltičkom moru tokom postavljanja cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Energetski projekti Rusije i zemalja Evrope prvenstveno su komercijalni, istakao je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško, komentarišući izjavu američkog predsednika o energetskoj zavisnosti Nemačke od Rusije.
Isporuka cevi za izgradnju Severnog toka 2 - Sputnik Srbija
Šta zamera američki ministar energetike „Severnom toku 2“

„I sa političke i sa geopolitičke tačke gledišta, naravno, oni stvaraju materijalni faktor za jačanje bezbednosti u Evropi. To je pozitivna međuzavisnost“, dodao je diplomata.

Istovremeno, neke zemlje pokušavaju da predstave situaciju na sasvim drugačiji način. Gruško je naglasio da Sjedinjene Američke Države vrše ozbiljan pritisak na Evropu u vezi sa energetskom saradnjom sa Rusijom. Takvi potezi predstavljaju apsolutno neprihvatljivi politički pritisak, dodao je on.

„Pritisak je ozbiljan. To nije prvi put. Već dugi niz godina američki zvaničnici idu po evropskim zemljama i diktiraju im kako i sa kim da izgrađuju energetsku saradnju. To je apsolutno neprihvatljiv politički pritisak“, istakao je Gruško.

Zamenik ministra je naveo da se „na kraju krajeva radi i o autonomiji Evrope“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Merkelova: „Severni tok 2“ je važan i značajan za Nemačku

„Želim da se nadam da će se prilikom odlučivanja o tome kako i dalje u ovoj oblasti sarađivati sa Rusijom, uzimati u obzir i ovi aspekti o kojima govorim: to su pouzdanost, doslednost, neosetljivost na kolebanje političke situacije. A najvažnije je što se oslanja na pouzdanu komercijalnu osnovu. Naš cevni gas je jeftiniji od tečnog gasa“, dodao je Gruško.

Gruško je naglasio da svaki političar koji donosi odluke u ovoj oblasti treba da se vodi ekonomskim razlozima. 

U utorak je Donald Tramp, govoreći na 73. zasedanju Generalne skupštine UN, rekao da će Nemačka biti potpuno zavisna od energetskih isporuka iz Rusije, ako ne promeni svoju politiku. Tramp je, takođe, pohvalio Poljsku za razvoj energetskih projekata koji nisu povezani sa Rusijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala