Grad u Hrvatskoj ostao bez 50.000 evra, uplatio novac prevarantima

© REUTERS / Yves HermanEvri
Evri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska opština Đakovo ostala je bez 50.000 evra zbog poruke upućene elektronskom poštom u kojoj je navodno gradonačelnik Marin Mandarić tražio da se novac hitno prebaci na račun u Velikoj Britaniji, a „savesni službenik“ Slavko Troha, kako prenosi „Glas Slavonije“, odmah je izvršio uplatu.

Navodi se da je mejl koji je sadržao prevaru primilo 9. jula Odeljenje za finansije Grada Đakova, a načelnik Troha, za kojeg slavonski list navodi da „važi za savesnog službenika koji oprezno bdije nad gradskim novcem“, prebacio je oko 50.000 evra na račun u Britaniji, o čemu je u redakciju „Glasa Slavonije“ stigla anonimna dojava, prenosi Tanjug.

Prevara je istog dana prijavljena policiji, Državnom tužilaštvu i pokrenuta je međunarodna istraga.

„U Odeljenje za finansije stigla je poruka s pitanjem da li možemo da obavimo plaćanje u inostranstvu. Počinilac prevare u zabludu je doveo našeg službenika tako što se predstavio u moje ime, napravio lažni mejl sa podacima kao da sam to ja“, objašnjava gradonačelnik Mandarić.

Počinilac prevare nije hakovao mejl, nego je samo adresu sa koje je poslao poruku nazvao gradonačelnikovim imenom.

Sedište Agrokora - Sputnik Srbija
„Hrvatska prevara, bez presedana“

„Na taj mejl načelnik je odgovorio upitom na koji račun, kome i koji iznos, proverio u banci može li da prođe uplata, dobio instrukcije za plaćanje i to je odrađeno“, nastavlja Mandarić.

Prevarom je na britanskom računu završilo 49.210 evra.

Navodi se da, podsećajući na proceduru kako se obavljaju plaćanja, Mandarić dodaje da se tog dana, do trenutka uplaćivanja, on i načelnik nisu ni videli ni čuli, da bi potom načelnik na pravu mejl adresu poslao potvrdu uplate.

Figure biznismena između kula od kovanica - Sputnik Srbija
Pet najvećih finansijskih prevara svih vremena

„Bilo mi je malo čudno. Prvo se činilo da je nama neko nešto platio iz Britanije, ali potom sam video da smo mi nekome platili. Nazvao sam ga i pitam što smo mi to platili. Pozvao se na mejlove koji su stigli s mojim imenom. Shvatili smo da je posredi prevara dovođenjem u zabludu, pozvali smo policiju, koja je uzela mejlove, dokaze, nazvali smo banku da se stopira plaćanje, ali je ono već prošlo“, kaže Mandarić.

Uz načelnika, nalog za plaćanje, u skladu sa praksom, potpisala je još jedna službenica odeljenja. Protiv nepoznatog počinioca prevare podneta je krivična prijava.

„Radi se provera IP adrese, tokova novca. Nadamo se da će mu se ući u trag, da se novac vrati“, navodi Mandarić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala