„Hrvatska prevara, bez presedana“

Pratite nas
Sberbanka će na sudu tražiti povraćaj duga od Agrokora, najavio je čelnik Sberbanke Herman Gref, ocenjujući Agrokorov slučaj kao „prevaru bez presedana“.

Iz Sberbanke podsećaju da je Agrokorov dug prema toj banci 1,1 milijardu evra, a proizlazi iz nekoliko zajmova, te da je u avgustu Sberbanka u Hrvatskoj pokrenula kazneni postupak protiv osnivača i većinskog deoničara Agrokora Ivice Todorića. Sberbanka planira da procesuira i revizora koji je potvrdio Agrokorove falsifikovane poslovne izveštaje, skrivajući obaveze veće od jedne milijarde dolara, rekao je Gref novinarima, prenose ruski mediji.

„Što se tiče hrvatskog slučaja, ništa se ne menja. Imamo pravnu strategiju i ne mislimo da je ona na kratke staze. Naše su rezervacije (za Agrokorov dug) stopostotne, pa smo spremni za dugotrajni parnični postupak i dovešćemo pred lice pravde sve osobe koje su tamo počinile očiglednu prevaru“, rekao je Gref. 

Agrokor - Sputnik Srbija
Prva tužba i u SAD: Američki fond tužio „Agrokor“

Dodao je kako je već podnesena kaznena prijava protiv vlasnika i uprave Agrokora, te da se nada kako će „odgovornosti privesti i revizorsku kompaniju koja je potvrdila lažne izveštaje“.

Kaže kako Gref, za to je nužno preduzeti nekoliko pravnih koraka i podneti nekoliko dokumenata, za što je potrebno određeno vreme, te da već učinjeni pravni koraci, kao i oni koji slede, svedoče o tome da će se Sberbank slučajem Agrokor baviti detaljno.

„Imamo velika potraživanja, kako u vezi sa shemom koju sprovodi Vlada Hrvatske, tako i prema menadžerima i revizorima same kompanije. Preko suda ćemo vratiti naš novac, ali to može da potraje“, rekao je Gref.

Prema njegovim rečima, Sberbanka ne namerava da više finansira Agrokor. 

Agrokor - Sputnik Srbija
Stiglo do suda: Može li „Agrokor“ da proda „Merkator“?

„Situacija je za nas krajnje netransparentna, to smo nekoliko puta istakli Vladi Hrvatske. Čudno je što Vlada Hrvatske podupire odsustvo netransparentnosti. U nedostatku transparentnosti, kada ne razumemo koliko je novca potrebno za kompaniju i kakav je kvalitet upravljačkog kadra, kada ne razumemo koliko se uspešno troši ovaj novac, ne želimo da učestvujemo u takvim procesima“, dodao je šef Sberbanke.

Gref je rekao da se Sberbanka u slučaju Agrokor prvi put suočava sa tako velikom prevarom.

„Mi ćemo postići naš cilj. Slučaj je bez presedana. Imamo takvu prevaru, još neviđenu, kada uprava skriva stvarno stanje, fingira dobit i skriva se iza neravnoteže obaveza većih od jedne milijarde dolara. Ovo je prvi takav slučaj sa kojim smo se susreli, ali ipak mislim da ćemo doći do cilja“, zaključio je Gref.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala