Prva tužba i u SAD: Američki fond tužio „Agrokor“

© AFP 2023Agrokor
Agrokor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je ruska „Sberbanka“ podnela sudu krivičnu prijavu protiv Ivice Todorića, ali i još nekoliko tužbi kojima Rusi žele da naplate ranije odobrene kredite, prva tužba spremna je i u SAD, piše „Večernji list“.

Sudu u Njujorku stigla je tužba protiv „Agrokora“, koju je podneo jedan od američkih fondova, koji je učestvovao u kreditiranju koncerna u vreme Ivice Todorića.

Agrokor - Sputnik Srbija
„Agrokor“: Rasplet u decembru — dve opcije za srpske radnike

„Dokumentacija je predata, a ’Agrokor‘ se tuži zbog lažnog prikazivanja stanja. Tuži se ’Agrokor‘, a kako je njegov vlasnik i dalje Todorić, za ono za što se tereti ’Agrokor‘ odgovaraće i Todorić“, objasnio je za „Večernji list“ jedan pravnik.

Posle tužbi koje su podneli Rusi bilo je jasno da će i neki od fondova, koji nisu učestvovali u novom kreditnom aranžmanu u junu, učiniti isto, navodi list i dodaje da ime fonda koji je podneo tužbu nije poznato i da je u finansiranju „Agrokora“ u vreme Todorića učestvovao velik broj pre svega rizičnih, ali i penzionih fondova iz SAD, Kanade i Velike Britanije.

Od ukupnog broja fondova koji su finansirali „Agrokor“ u vreme Todorića, njih oko tri četvrtine, ako se posmatra količina obveznica, prihvatilo je „leks Agrokor“ i učestvovalo je sa bankama u novom kreditu vrednom 480 miliona evra po takozvanom „rol ap modelu“. Taj model im obezbeđuje siguran povraćaj novca koji je ranije dat koncernu, u istom iznosu u kojem su učestvovali u novom kreditu.

„Za ’Agrokor‘ to znači da će sigurno morati da im isplati oko milijardu evra. Bilo je za pretpostaviti da će se oni koji nisu želeli da učestvuju u tom modelu kreditiranja odlučiti na tužbe zbog lažnog prikazivanja poslovanja koncerna u vreme bivše uprave. No, nije isključeno da će te tužbe biti proširene i protiv države“, ocenjuje „Večernji list“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala