Pet najvećih finansijskih prevara svih vremena

© Fotolia / BeeboysFigure biznismena između kula od kovanica
Figure biznismena između kula od kovanica - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Kada je u pitanju veliki novac, ima puno prostora za prevare, prikrivanje i sve ono što dolazi između. Skandali nisu nepoznanica u poslovnom svetu, sa brojnim „ekspertima“ koji su spremni da se obogate na račun drugih ljudi.
Europol - Sputnik Srbija
Razotkriveno 15.000 onlajn prevara preko „mula“ i kriptovaluta

Računovođe, rukovodioci, advokati… neki su mrtvi ili u zatvoru, dok su drugi sasvim dobro, nakon što su osmislili finansijski kriminal koji im je doneo milijarde dolara. 

Evo najvećih finansijskih skandala svih vremena.

Čarls Ponci

Ime Ponci je postalo „zaštitni znak“ za specifičnu vrstu prevare koja podrazumeva privlačenje novih investitora, kako bi platili profit već postojećim investitorima određenog projekta. Čarls Ponci, italijanski imigrant, tražio je od ljudi da investiraju u njegovo poslovanje, obećavajući im 50 odsto profita za 45 dana, pa je još 1919. godine postao otac klasične piramidalne šeme. 

Naime, Ponci je 1919. godine uočio nedostatak u sistemu međunarodnih poštanskih kupona, koji je iskoristio da napravi piramidalnu šemu koja je garantovala ulagačima dobit od 50 odsto na ulog u kuponima. Ponci je neko vreme isplaćivao obećane uloge sa kamatom, što je privuklo nove ulagače, ali se „piramida“ posle izvesnog vremena srušila, jer je trošio novac koji je dobijao od novih ulagača na isplaćivanje kamata starim ulagačima i na sebe.

Kasica-prasica i bitkojn - Sputnik Srbija
Bitkojn: Finansijsko čudo ili najveća prevara?

Poncijeva šema počela je da se razotkriva u avgustu 1920. godine, kada je list „Boston post“ pokrenuo istragu o njegovom poslovanju. Nastala je prava „jurnjava“ prevarenih investitora na Poncijevu kompaniju, koji su pokušavali da izvuku uloženi novac. Ponci je uhapšen u avgustu 1920. godine i optužen za 86 tačaka prevare pošte. Dugovao je milione dolara i izjasnio se krivim za prevaru pošte. Osuđen je na pet godina zatvora. 1949. godine ovaj prevarant je umro bez prebijenog dolara u Rio de Žaneiru.

Enron

Energetska kompanija „Enron“, sa sedištem u Teksasu, postala je klasičan primer neverovatnog pada nakon vrtoglavog uspeha. Ova firma je 1990-ih u časopisu „Forčjun“ rangirana kao najinovativnija u korporativnoj Americi tokom punih šest godina.

Međutim, do novembra 2001. godine akcije kompanije su pale na manje od jednog dolara, ubrzo nakon što je izvršni direktor Kenet Lai bio uhapšen, zbog skrivanja duga kompanije od nekoliko milijardi dolara. Sledeće godine „Enron“ je prijavio bankrot, postavši tako najveća kompanija koja je u to vreme došla u takvu situaciju. Lai je proglašen krivim 2006. godine po šest tačaka prevare i zavere i četiri tačke o bankarskoj prevari. Umro je od srčanog udara iste godine, čekajući na izricanje kazne.

Vorldkom

Samo godinu dana posle skandala sa kompanijom „Enron“, tužena je druga najveća američka telekomunikaciona kompanija „Vorldkom“. Iako je ova korporacija brzo rasla, ispostavilo se da su se izvršni direktor „Vorldkoma“ Bernard Ebers i drugi top menadžeri služili računovodstvenim prevarama, kako bi prevarili investitore. 

Homeopatski lekovi - Sputnik Srbija
Homeopatija — spas ili prevara?

„Muljanje“ sa računovodstvenim knjigama povećalo je imovinu kompanije za oko 11 milijardi dolara, sa 3,8 milijardi američkih dolara na lažnim računima. Bivši izvršni direktor osuđen je na 25 godina zatvora. Ebers je počeo sa izdržavanjem kazne 2006. godine u Federalnoj popravnoj ustanovi Oakdejl u Luizijani.

Bernard Madof

Bivši neizvršni predsednik NASDAK berze priznao je da je izvršio najveću „Ponzi“ prevaru svih vremena. Bernard Berni Madof je prevario investitore za, kako se procenjuje, 64,8 milijardi dolara, tako što je isplaćivao visoku mesečnu kamatu klijentima sa novim ulaganjima u njegovu firmu, koristeći novac drugih klijenata. Madof je osuđen na maksimalnih 150 godina zatvora i nalazi se u Federalnom popravnom kompleksu Batner u Severnoj Karolini.

Liman braders

Propast 150-godišnje investicione banke „Liman braders“ postao je simbol finansijske krize iz 2008. godine. Banka je bilo u velikoj meri uključena u obezbeđivanje hipotekarnih kredita, a propala je nakon rizičnog poslovanja nekretninama na američkom tržištu, pokrenuvši globalni kreditni slom. 2008. godine banka je podnela zahtev za stečaj, navodeći iznos od 639 milijardi dolara u imovini i 619 milijardi dolara duga.

Bankrot američke banke nazvan je „najvećim i najkomplikovanijim u istoriji“ i izazvao je ozbiljne posledice na globalnu ekonomiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala