Ambasada Rusije u Britaniji ismejala fotografiju o „slučaju Skripalj“

© REUTERS / Metroplitan PoliceFalsifikovana bočica parfema u kući u kojoj su otrovani Čarli Rouli i Don Sterdžes nervnim agensom A-234
Falsifikovana bočica parfema u kući u kojoj su otrovani Čarli Rouli i Don Sterdžes nervnim agensom A-234 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Rusije u Britaniji uporedila je bočicu parfema na fotografiji koju je objavila britanska policija u okviru istrage slučaja trovanja u Solsberiju sa epruvetom koju je u Ujedinjenim nacija pokazao bivši američki državni sekretar Kolin Pauel.

Na svom nalogu na Tviteru, Ambasada je objavila dve fotografije: ne jednoj je Pauel sa epruvetom, a na drugoj bočica parfema.

„Stari dobri stil iz 2003?“, piše ispod fotografije.

​Ambasada smatra da prikazane slike pokreću još više pitanja, a optužbe na račun Rusije se „ponovo zasnivaju na ’obaveštajnim informacijama‘ koje niko nije video“.

Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju, u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London je saopštio da je u trovanje umešana Rusija, što Moskva kategorički negira.

Rusija je više puta predlagala zajedničku istragu o incidentu, ali je London ignorisao ovu inicijativu i odbio pristup žrtvama. Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uhvatilo je britansku premijerku Terezu Mej u laži. Ona je tvrdila da je otrov proizveden u Rusiji. Međutim, laboratorija Porton Daun je to demantovala.

Osumnjičeni za trovanje Skripalja - Sputnik Srbija
Nešto tu ne štima: Šta je nelogično na fotografijama osumnjičenih za trovanje Skripaljevih

Kasnije je London objavio fotografije dvojice „osumnjičenih za trovanje Skripaljevih“, tvrdeći da su to dva agenta GRU, Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Moskva je saopštila da ova imena „ništa ne govore“ i ponovo pozvala Britaniju da pređe sa optužbi i manipulacije na saradnju. 

Kolin Pauel bio je američki državni sekretar u periodu od 2001. do 2005. Govoreći u Savetu bezbednosti UN 2003. godine, Pauel je izjavio da postoje velike zalihe oružja za masovno uništenje u Iraku, uključujući i bakteriološko oružje antraks. Kako bi ovo razjasnio, on je pokazao epruvetu sa nepoznatom supstancom. SAD su optužbe protiv Iraka iskoristile kao opravdanje za vojnu invaziju na ovu zemlju u martu 2003. godine, gde na kraju nije pronađeno nikakvo oružje za masovno uništenje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala